ЕКОЛОГІЧНЕ ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ ТА ЄС - Данилюк, С. М. (Київський часопис права, 2022)
Статтю присвячено дослідженню екологічного законодавства України і країн ЄвропейськогоСоюзу. Надзвичайно важливими і глобальними проблемами як сьогодення, так і недалекого майбуття є еко-логічні проблеми, про актуальність яких сказано вже немало. Екологічні стандарти є важливим засобомзбереження природного середовища, добробуту і безпеки людини.У статті розглянуто законодавче закріплення екологічних норм в Україні та за кордоном – у країнах Євро-пейського союзу, зокрема Франції, Швеції, Італії, де екологічне законодавство кодифіковано і врегульованоекологічними кодексами, та Німеччини, екологічне законодавство якої засновано тільки на еколого-орієн-тованих принципах. На основі аналізу екологічного законодавства зазначених країн зроблено висновок, щозавдяки кодифікації природоохоронних норм недоліки старих правових структур було усунено, скасованонеактивні або не досить ефективні стандарти, екологічні стандарти приведено у відповідність зі стандарта-ми інших галузей права, а зменшення кількості загальних норм дозволило спростити застосування еколо-гічного права.Вивчено проблеми системи і структури екологічного законодавства, проблему кодифікації екологічногозаконодавства, надано пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у галузі охорони навколиш-нього природного середовища, управління природними ресурсами та екологічної безпеки, аналізу доціль-ності кодифікації екологічного законодавства в Україні.Юридичне закріплення системного економічного підходу до екологічних питань є важливою операцією.Цей підхід має поєднувати не лише суворі та придатні до виконання покарання за звичну недбалість донавколишнього середовища, але і заохочувати розсудливу поведінку щодо охорони довкілля.Галузь екологічного права є не досить урегульованою в українському законодавстві, проте надзвичайноважливою для забезпечення реалізації прав громадян України на чисте навколишнє середовище та, врешті-решт, здоров’я, тому тема статті все ж потребує подальшого наукового дослідження і вдосконалення аспек-тів практичної реалізації наукових пропозицій.