ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ (НЕМАЙНОВОЇ) ШКОДИ ЯК ЗАХІД ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ПОРУШЕННЯ АВТОРСЬКОГО ПРАВА - Ромась, Д. С. (Київський часопис права, 2022)
Анотація. Статтю присвячено визначенню особливостей відшкодування моральної (немайнової) шкодиза порушення авторського права. Встановлено, що метою відшкодування моральної (немайнової) шкоди запорушення авторського права є компенсація за душевні страждання фізичній особі та посягання на діловурепутацію юридичної особи (оскільки такий суб’єкт авторського права не володіє психікою, не має духо-вного і психічного прояву). Цивільне законодавство застосовує поняття «моральна шкода» для фізичнихосіб, тоді як для юридичних осіб більш характерною є відшкодування «немайнової» шкоди. Автору можезавдаватися моральна (немайнова) шкода за порушення як особистих немайнових, так і майнових прав, тодіяк іншим особам, яким передано авторське право, може бути завдана моральна (немайнова) шкода черезпорушення лише майнових авторських прав.У статті запропоновано закріпити на законодавчому рівні презумпцію моральної шкоди для автора сто-совно всіх випадків порушення особистих немайнових авторських прав, яка означає, що під час порушеннябудь-яких авторських прав завжди буде завдано моральних страждань для автора. Водночас порушення май-нових авторських прав у суді слід доводити автору та іншим суб’єктам авторського права.Зазначено, що лише грошове відшкодування моральної (немайнової) шкоди за порушення авторськогоправа занадто вузько характеризує негативні наслідки її завдання. Запропоновано внести відповідні зміни дозакону щодо поширення на відшкодування моральної (немайнової) шкоди за порушення авторського правата інших способів.Запропоновано встановити мінімальний розмір відшкодування моральної шкоди для автора, який зазнавпорушення особистих немайнових авторських прав, у вигляді прожиткового мінімуму для працездатнихосіб, що слугуватиме забезпеченням каральної та виховної функцій цивільно-правової відповідальності запорушення авторського права.У статті доведено, що розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди за порушення авторськогоправа залежить від цільового призначення порушення авторського права, ступеня страждань суб’єкта автор-ського права або інших негативних наслідків, а також від характеру правопорушення.