ПРАВОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ У СФЕРІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ: АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ ВИМІР - Боровик, А. В.; Фака, Є. Л. (Київський часопис права, 2026)
У статті досліджено адміністративно-правові інструменти забезпечення економічної безпеки держави та їх роль у впливі на економічні процеси. Обґрунтовано, що категорія «інструмент» має універсальний характер і використовується для позначення засобів досягнення визначених цілей, однак у чинному законодавстві України відсутнє її нормативне визначення. Встановлено, що у правничій науці ця категорія активно використовується, зокрема у межах теорії адміністративного права, де інструменти публічного адміністрування розглядаються як форми реалізації владних повноважень суб’єктів публічної адміністрації. Проаналізовано співвідношення економічної та правової сфер суспільного життя та визначено, що економічні процеси базуються на об’єктивних закономірностях, тоді як право має нормативно-вольовий характер. У зв’язку з цим обґрунтовано, що адміністративно-правові інструменти не можуть повністю визначати розвиток економіки, однак здатні здійснювати суттєвий регулятивний вплив на неї. Особливу увагу приділено історичному досвіду застосування державних управлінських інструментів, зокрема політиці воєнного комунізму та нової економічної політики, що дозволяє оцінити масштаби можливого впливу держави на економічні процеси. Доведено, що ефективність такого впливу залежить від узгодженості правових рішень із об’єктивними економічними закономірностями. Зроблено висновок, що адміністративно-правові інструменти є важливим елементом забезпечення економічної безпеки, однак їх застосування потребує науково обґрунтованого підходу, чіткого нормативного закріплення та врахування специфіки економічних процесів. Удосконалення відповідних інструментів має бути спрямоване на підвищення ефективності державного управління та забезпечення економічної стійкості держави.