САМОРЕГУЛІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ЯК СУБ’ЄКТИ ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЦИВІЛЬНИХ ВІДНОСИН - Васильєв, В. В. (Київський часопис права, 2022)
Статтю присвячено розгляду концепції саморегулівних організацій як суб'єктів децентралізо-ваного регулювання цивільних відносин. Проблеми децентралізованого регулювання цивільних відносинсаморегулівними організаціями досліджено автором у контексті макро- і мікромоделі впорядкування такихвідносин відповідними організаціями.Під час розгляду макромоделі автором проаналізовано проблему сфер застосування конструкції саморе-гулівної організації, а також проблему делегування саморегулівній організації функцій державних органів.Водночас під час розгляду мікромоделі впорядкування цивільних відносин саморегулівними організаці-ями автор концентрується на визначенні особливостей функціонування такої організації, зокрема специфікиприйняття нею рішень і надання рішенням юридичної сили.Автор дійшов висновку, що організації виступають суб’єктами саморегулювання цивільних відносину традиційному розумінні останнього як процесу упорядкування суспільних зв’язків, які складаються міжюридично рівними суб’єктами самими цими суб’єктами, лише у випадку відповідності порядку їхньої діяль-ності певним вимогам. Зокрема, організація виступає суб’єктом саморегулювання цивільних відносин лишев тому випадку, коли порядок прийняття нею рішень містить волевиявлення учасників такої організації, якепрямо впливає на характер рішення, що приймається. Водночас таке рішення може прийнятись у безпосеред-ній або у делегованій формах. Перша з них характеризується впорядкуванням відносин учасниками саморе-гулівної організації самостійно і прямо через конструкцію загальних зборів. У свою чергу, делегована формасаморегулювання передбачає його здійснення органами управління саморегулівної організації в оперативно-му порядку в межах повноважень, делегованих їм загальними зборами учасників саморегулівної організації.Обґрунтовано, що не є саморегулівною за своєю природою організацією, яка хоч і відноситься до такоговиду законом або іншим нормативно-правовим актом, однак органи її управління не формуються учасникамитакої організації. Водночас їхні рішення приймаються без визначального волевиявлення її учасників (якщоучасники не наділені правом брати участь в ухваленні таких рішень або їхнє волевиявлення має дорадчийхарактер). Окрім того, є саморегулівною організація, котра хоч і створюється учасниками цивільних право-відносин, складених у певній сфері суспільних зв’язків, проте їхні рішення не мають обов’язкового характе-ру та є дорадчим волевиявленням.