ОСОБЛИВОСТІ ЗАХИСТУ ПРАВА ДОВІРЧОЇ ВЛАСНОСТІ ТА ІНТЕРЕСІВ ВИГОДОНАБУВАЧА: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - Бевза, Д. О. (Київський часопис права, 2026)
У статті досліджуються способи захисту права довірчої власності та інтересів вигодонабувача з урахуванням специфіки правової природи цього інституту. Проаналізовано подвійний характер української довірчої власності, що поєднує елементи речових і зобов’язальних правовідносин, та визначено його вплив на формування системи способів правового захисту. Досліджено систему цивільно-правових способів захисту, серед яких виділено речово-правові та зобов’язально-правові механізми захисту права довірчої власності та інтересів вигодонабувача в Україні та Великій Британії. Обґрунтовано, що довірчий власник несе відповідальність не лише за порушення договірних умов, а й за недотримання фідуціарних обов’язків, що передбачає підвищені стандарти оцінки його поведінки. У дослідженні проаналізовано нормативно-правові засади та судову практику Великої Британії, що регулюють питання захисту довірчої власності, із фокусом на поєднанні законодавчого регулювання та прецедентного права. Розкрито підходи до визначення відповідальності довірчого власника за порушення фідуціарних обов’язків, а також охарактеризовано систему судових і превентивних засобів захисту інтересів вигодонабувача, сформовану в межах доктрини справедливості. Додатково встановлено, що у праві країн англо-американської правової сім’ї вигодонабувач трасту наділений значно ширшим спектром способів захисту. Натомість у національному праві України відсутня чітко сформована система спеціальних способів захисту, що зумовлює необхідність застосування загальних положень цивільного законодавства, які не завжди враховують фідуціарну природу відповідних правовідносин. Зроблено висновок про необхідність удосконалення законодавчого регулювання у сфері довірчої власності шляхом імплементації окремих елементів фідуціарного захисту, характерних для трастових правовідносин, зокрема щодо розширення переліку способів захисту та конкретизації стандартів відповідальності довірчого власника.