АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВИЙ СТАТУС УЧАСНИКІВ ПРАВОВІДНОШЕНЬ У СФЕРІ ОБІГУ ВОГНЕПАЛЬНОЇ ЗБРОЇ - Мороз , Н. С. (Київський часопис права, 2026)
У статті розглянуто адміністративно-правовий статус учасників правовідношень у сфері обігу вогнепальної зброї. Зазначено, що теоретико-прикладні аспекти вдосконалення державного регулювання та забезпечення адміністративно-правового режиму обігу вогнепальної зброї, які поєднують питання ліцензійно-дозвільної, контрольно-наглядової та профілактичної діяльності, досліджуються у зв’язку з соціальним характером зброї як об’єкта підвищеної небезпеки. Об’єктом статті є суспільні відносини, що складаються у сфері діяльності виконавчої влади щодо забезпечення дотримання фізичними особами правил обігу вогнепальної зброї. Предметом виступають норми права, що регулюють зазначену діяльність. Дослідження ґрунтується на застосуванні сукупності формально-логічного, формально-юридичного, структурно-функціонального, порівняльно-правового методів наукового пізнання соціально-правових явищ. Обґрунтовано недостатню визначеність обсягу адміністративних правовідносин, які послідовно виникають у процесі володіння фізичними особами вогнепальною зброєю та охоплюються поняттям «обіг вогнепальної зброї». Вказано, що заклади освіти, які реалізують на договірній основі освітню програму підготовки громадян з метою вивчення правил безпечного поводження зі зброєю, виконують у цих правовідносинах навчальну та контрольну функції, що не виключає зацікавленість у результатах державного контролю. Для недопущення конфлікту приватного та публічного інтересів доцільно відмовитися від аутсорсингу державного контролю. Запропоновано віднести до виняткової компетенції державного органу виконавчої влади, уповноваженого у сфері обігу зброї, здійснення перевірок знань громадянами, які претендують на отримання права на придбання вогнепальної зброї, правил безпечного поводження зі зброєю, а також наявності відповідних умінь та навичок, зберігши за закладами освіти виконання функції навчання. Зазначено, що теоретична основа контрольно-наглядової діяльності зумовлює внутрішньогалузевий взаємозв’язок правових норм законодавства про обіг зброї та законодавства про державний контроль (нагляд).