ПРАВО НА УЧАСТЬ У ПОЛІТИЧНОМУ ЖИТТІ ТА ПРАВО НА ВІЛЬНІ ВИБОРИ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА МІЖНАРОДНИЙ ВИМІР - Рижук , Ю. М. (Київський часопис права, 2026)
Стаття присвячена питанням правового аналізу права на учать у політичному житті та права на вільні вибори в контексті національного та міжнародного права. У роботі розкривається концептуальний зміст права на учать у політичному житті та права на вільні вибори. Проводиться правовий аналіз змісту основних міжнародних документів в галузі прав людини, які визначають базові принципи права на учать у політичному житті та права на вільні вибори. Розкриваються конституційні основи зазначених прав. Окремо приділено увагу позиціям Конституційного Суду України, зокрема, щодо права обирати, яке полягає в можливості громадянина України, який на день проведення виборів досяг вісімнадцяти років та якого не визнано судом недієздатним, а також виборчому праву, що означає можливість кожного громадянина України в умовах свободи вираження поглядів і обміну думками та інформацією, вільного формування власного ставлення до участі у виборах вільно обирати та бути обраним. У роботі названо перелік основних міжнародних актів, які визначать базові характеристики права на учать у політичному житті та права на вільні вибори. З урахуванням специфіки політичних прав, до яких належать право на учать у політичному житті та право на вільні вибори, авторкою проаналізовано зміст Конвенції про права осіб з інвалідністю та правові кроки України щодо створення умов для реалізації даних прав особам з інвалідністю. В досліджені арґументовано, що з урахуванням сучасної парадигми теорії прав людини, право на учать у політичному житті та право на вільні вибори виступають стратегічно важливими з позиції людиноцентричного підходу та ціннісно-орієнтованої політики держав. Окрема увага у роботі приділена практиці Європейського суду прав людини щодо захисту права на вільні вибори, яке передбачене статтею 3 Додаткового протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Запропоновано ключові принципи розуміння права на учать у політичному житті та права на вільні вибори. У статті розкрито основні аспекти співвідношення, розмежування та взаємодії даних прав.