НОРМИ ДЛЯ ВИРІШЕННЯ У СВІТЛІ НОРМАТИВНОГО ВИМІРУ ПРАВА - Савчук, В. Г. (Київський часопис права, 2022)
У статті норми для вирішення аналізуються у світлі нормативного виміру права, під якимрозуміють підхід до права як до нормативної системи, яка складається із норм позитивного права і можескладатись із норм непозитивного права, тобто із правил і принципів у сенсі Р. Дворкіна і Р. Алексі.Стаття містить відповіді на такі питання: по-перше, як розумів норми для вирішення Є. Ерліх, як вонирозуміються нині (Ф. Мюллер та інші), як вони, на нашу думку, мають оптимально розумітися під часзастосування права; по-друге, що є так званою валідною тезою Дворкіна/Алексі; по-третє, що таке комп-регензивна теорія аргументації; по-четверте, як співвідносяться норми для вирішення і так звані абсо-лютні або відносні норми у частині валідності правового наслідку, тобто відповідно зазначені вище пра-вила і принципи.У статті констатовано, що Є. Ерліх (автор ідеї норм для вирішення) розумів їх як універсальний інстру-мент, завдяки якому можна дослідити право у трьох сенсах: аналітичному, нормативному та емпіричному.Водночас розуміння ним норм для вирішення ґрунтується (у термінології Р. Алексі) на "чистій правило-моделі правової системи", яку ми називаємо "головною помилкою" Ерліха. У статті показано, як можназдійснити "виправлення" такої "помилки" на основі "правило/принципи-моделі" Р. Алексі.У статті продемонстровано сучасну форму норм для вирішення, розроблену Ф. Мюллером, а також запро-поновано оригінальний підхід до розуміння норм для вирішення, що ґрунтується на модифікації класичногоподілу норм на правила і принципи.Для цього спочатку показано, як розуміли зазначений поділ Р. Дворкін та Р. Алексі на основі такогопоняття, як валідна теза, тобто положення про те, що принципи є веліннями оптимізації, тоді як правиламають характер дефінітивних велінь.Далі визначено поняття «компрегензивна теорія (реалізація) норм» для вирішення теорії, що дозволяєосягнути такі норми завдяки поєднанню різноманітних норм (основних і допоміжних) та емпіричних даниху відповідну єдність.На основі зазначеного вище матеріалу проаналізовано відношення норм для вирішення, правилі принципів.