ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ СТАТУСУ ОСОБИ, ЗНИКЛОЇ БЕЗВІСТИ ЗА ОСОБЛИВИХ ОБСТАВИН - Коваль, Г. С. (Київський часопис права, 2025)
У статті аналізуються особливості правового статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Правовий статус особи, зниклої безвісти, характеризується захистом її прав і майна, а також зобов’язанням держави розшукувати її. Зникла особа зберігає свої права, гарантовані Конституцією та законами, а її родичі мають право на інформацію про розшук та долю зниклого. Статус набувається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти. Встановлено, що особою, зникла безвісти за особливих обставин вважається особа, яка зникла безвісти у зв’язку із збройним конфліктом, воєнними діями, тимчасовою окупацією частини території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру. Особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому цим Законом, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи. Визначено, що особа вважається зниклою безвісти за особливих обставин до моменту припинення її розшуку.З’ясовано, що заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, подається до відповідного територіального органу Національної поліції України. Заява про розшук особи, зниклої безвісти за особливих обставин, може бути подана родичем такої особи, представником військового формування, органом державної влади, органом місцевого самоврядування, громадським об’єднанням або будь-якою іншою особою, якій стало відомо про зникнення. Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин відповідно до цього Закону не позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою. Зауважується, що на підставі зібраної інформації відбувається побудова слідчих версій та формується план наступних слідчих дій, які спрямовані на розшук особи чи встановлення місця знаходження трупу такої особи. Встановлено, що складність пошуку зниклих осіб, зниклих за особливих обставин, часто пов’язана з активністю обстрілів місця зникнення особи, активних бойових дій тощо.