УХИЛЕННЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ І ЗБОРІВ ЯК ПІДҐРУНТЯ КРИМІНОЛОГІЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАПОБІГАННЯ ПРАВОПОРУШЕННЯМ - Мороз, Ю. А. (Київський часопис права, 2025)
У статті здійснено комплексне кримінологічне дослідження ухилення від сплати податків і зборів як одного з ключових проявів економічної злочинності, що негативно впливає на стабільність державних фінансів, функціонування бюджетної системи та рівень економічної безпеки. Наголошено, що податкові правопорушення мають високий рівень латентності, характеризуються використанням складних схем приховування доходів, взаємопов’язані з корупційними практиками, відмиванням коштів та тінізацією економіки. Окреслено, що сфера оподаткування є одним із ключових елементів фінансової системи держави, що забезпечує наповнення бюджету, стабільність макроекономічних процесів, фінансування соціальної та оборонної політики, а також підтримання довіри громадян до інститутів влади. Вона виступає не лише джерелом фінансового забезпечення державних потреб, а й індикатором ефективності державного управління, рівня правосвідомості суспільства та якості економічних відносин між державою і платниками податків.Особливу увагу приділено обґрунтуванню того, що саме кримінологічний підхід дозволяє сформувати цілісну систему запобігання податковим правопорушенням. На основі аналізу виділено основні напрями побудови такої системи: вдосконалення нормативно-правового регулювання оподаткування та кримінальної відповідальності; розвиток інструментів фінансового моніторингу та цифровізації податкового контролю. У результаті зроблено висновок, що кримінологічне забезпечення запобігання ухиленню від сплати податків і зборів повинно мати комплексний, багаторівневий характер і включати зміни в законодавстві, інтеграцію сучасних електронних систем контролю, посилення міжвідомчої взаємодії та розвиток соціальної відповідальності платників податків. Реалізація таких заходів сприятиме зниженню рівня податкової злочинності, зменшенню тінізації економіки та зміцненню фінансової стабільності держави.