СТРУКТУРА ПРАВОВОГО СТАТУСУ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ (НА ПРИКЛАДІ ДЕРЖАВНОЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ) - Крупко, Я. М. (Київський часопис права, 2025)
У статті здійснено комплексний теоретико-правовий аналіз структури правового статусу органів виконавчої влади на прикладі Державної кримінально-виконавчої служби України. Досліджено конституційні засади, нормативно-правові елементи, інституційну організацію, процедурні режими та фінансово-правові механізми, що формують специфіку функціонування цього органу в системі виконавчої влади. Акцентовано увагу на багаторівневому характері правового статусу Державної кримінально-виконавчої служби України, який поєднує централізовану модель управління, внутрішню службову автономію та спеціальний порядок відповідальності персоналу. Показано, що інституційна підпорядкованість органам юстиції визначає зовнішні межі її діяльності, тоді як особливий режим виконання покарань зумовлює підвищені вимоги до нормативної визначеності повноважень і гарантій дотримання людських прав у місцях несвободи. Окрему увагу приділено фінансовому забезпеченню, фінансовому контролю та регулюванню бюджетних процедур, які відіграють ключову роль у забезпеченні безпеки, належних умов тримання осіб, позбавлених волі, та прозорості управлінських рішень.З’ясовано, що особливості діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України у надзвичайних і воєнних умовах актуалізують питання балансу між потребами публічної безпеки та обов’язком держави дотримуватися міжнародних стандартів поводження з ув’язненими. Особливості діяльності цього органу у мирний та воєнний час виявляють низку системних викликів – від надмірної залежності від підзаконного регулювання до ризиків зловживання дискрецією та недостатності фінансового забезпечення. На основі аналізу вітчизняної доктрини встановлено фрагментарність опрацювання цієї проблематики та окреслено потребу у подальшому концептуальному розвитку підходів до розуміння правового статусу органів виконавчої влади у сфері виконання покарань. Результати дослідження спрямовані на удосконалення теоретичних засад і нормативного забезпечення діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України відповідно до вимог правовладдя та сучасних викликів.