МОМЕНТ НАБУТТЯ ПРАВА ВЛАСНОСТІ НА ВІРТУАЛЬНІ АКТИВИ ЗА ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВИМ ДОГОВОРОМ - Посполітак, В. В.; Савченко, Є. Ю. (Київський часопис права, 2025)
Авторами розглянуто проблематику визначення моменту переходу права власності на віртуальні активи за цивільно-правовим договором через призму традиції українського приватного права, особливостей природи віртуальних активів як об’єктів цивільних прав та положень чинного законодавства, що є актуальною з огляду на відсутність законодавчо встановлених особливостей правового режиму віртуальних активів та відсутністю ґрунтновних досліджень вітчизняних науковців на запропоновану тематику.Під час дослідження встановлено, що момент переходу права власності на віртуальні активи пов’язується з моментом їх прив’язки до публічної адреси набувача, в результаті чого віртуальні активи стають доступними для користування та розпорядження за допомогою приватного ключа.Дослідження дозволило зробити висновок про недоцільність підходу щодо визначення переходу права власності на віртуальні активи, який передує «передачі» віртуального активу, адже набувач в такому разі не матиме змоги реалізувати власні майнові права за окремими різновидами віртуальних активів, матиме істотно обмежений правовий інструментарій захисту власних прав щодо витребування віртуального активу у разі відмови продавця переказувати такий віртуальний актив, а технологія блокчейн не забезпечуватиме реалізацію одного з базових елементів її призначення – усунення елементу довіри. Аналіз запропонованої проблематики також дозволив визначити випадки, коли технологічні особливості існування віртуальних активів створюють складнощі під час визначення моменту переходу права власності. Це релевантно для випадків втрати набувачем, який забезпечує самостійне зберігання приватних криптографічних ключів, паролю до цифрового гаманця та сід-фрази1, що автоматично зумовлює втрату можливостей реалізувати правомочності власника щодо цифрового володіння, користування та розпорядження віртуальними активами, не дивлячись на те, що всі юридично значимі дії, спрямовані на набуття права власності (укладення договору, яке відповідає волі сторін, здійснення переказу віртуальних активів та забезпечення отримання зустрічного задоволення), можуть бути належним чином виконані обома сторонами правочину.