КОНЦЕПЦІЯ МИТНОГО ПРЕДСТАВНИЦТВА В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ СТАНДАРТІВ - Мирошнікова, А. Є. (Київський часопис права, 2025)
В статті розглянуто теоретичні та практичні проблеми розвитку адміністративно-правових засад інституту митного представництва в контексті реалізації євроінтеграційних процесів в Україні, цифровізації митних процедур. Впровадження нової концепції митного представництва в Україні з 2024 року відповідає підходу норм митного права ЄС. Який передбачає запровадження чіткого розмежування між прямим та непрямим митним представництвом для покращення контролю держави та бізнесу у правовідносинах з митними брокерами та уникнення прогалин законодавства щодо відповідальності за декларування товарів. За цим підходом прямий представник діє від імені підприємства, а відповідальність перед митними органами залишається за підприємством, тоді як непрямий представник діє від власного імені, беручи на себе відповідальність разом із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Указано, що відповідно до вимог ЄС здійснено поступовий перехід на систему авторизацій для митних брокерів, утримувачів митних складів, складів тимчасового зберігання та інших. Упроваджена єдина система критеріїв та умов для всіх митних авторизацій. Розкрито об’єкт та предмет діяльності митних посередників.Проаналізовані окремі складові адміністративно-правового статусу митних бракерів як митних представників. Указується, що митні брокери повинні відповідати визначеним критеріям, серед яких дотримання норм законодавства, відсутність фактів притягнення до кримінальної відповідальності, а також повинні призначити працівника, відповідального за взаємодію з митними органами та дотримання умов авторизації. Визначається, що митне представництво – це вчинення митним представником дій і митних формальностей, визначених митним органом в інтересах особи, яку він представляє. Констатовано, що для підтвердження своїх повноважень та виду представництва митному представнику необхідно надати митним органам документи (договір), які підтверджують його повноваження, відповідати критеріям авторизації.