ОСОБЛИВОСТІ МЕХАНІЗМУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ БАНКІВСЬКОГО НАГЛЯДУ В ОСОБЛИВИЙ ПЕРІОД - Кожура, І. О. (Київський часопис права, 2025)
Стаття присвячена виявленню та систематизації особливостей механізму адміністративно-правового регулювання банківського нагляду в особливий період (воєнний стан, фінансова криза).Обґрунтовано, що механізм набуває підвищеної інтенсивності та спирається на три базові риси: односторонність приписів (оперативні індивідуальні акти НБУ з негайним виконанням), асиметрію повноважень (перевага публічно-владних компетенцій над диспозитивністю ринку) та прямий майновий вплив на капітал, активи й зобов’язання банків. Уточнено склад елементів механізму: нормативна основа (спеціальні закони та кризові підзаконні акти), суб’єкти (НБУ, ФГВФО, суміжні регулятори), об’єкти впливу (капітал, ліквідність, ризики, ІТ- та платіжна інфраструктура), методи й правові засоби (припис, заборона, дозвіл, контроль, санкції), форми реалізації (додержання/виконання/використання/застосування) та адміністративні процедури (моніторинг, інспектування, раннє втручання, контроль виконання, оскарження). Показано, що спеціальними рисами періоду є тимчасові валютно-платіжні режими, підвищені буфери капіталу/ліквідності, посилене резервування, обмеження операцій із пов’язаними особами, вимоги до операційної та кіберрезильєнтності (BCP/DRP, резервні ЦОД), а також консолідований нагляд за групами. Запропоновано процесуальні гарантії, які зберігають верховенство права: тест необхідності й пропорційності, фіксовані строки (T+1/T+10/T+90), sunset-критерії деескалації, audi alteram partem, мотивованість рішень, судовий контроль без автоматичного зупинення. Аргументовано доцільність risk-based підходу (SREP, стрес-тести, data-driven нагляд) і KPI-рамки (відновлення нормативів, зниження ризикових експозицій, безперервність критичних функцій). Наукова новизна полягає в інтеграції матеріальних, інституційних, процесуальних і технологічних вимірів у єдину операційну модель нагляду для особливого періоду. Практична цінність – у наданні методологічної основи для проєктування кризових актів НБУ/ФГВФО, калібрування пропорційності заходів, налагодження міжвідомчої координації та підтримання довіри до фінансової системи в умовах підвищених ризиків.