КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ЕКЗИСТЕНЦІЙНИХ ВИКЛИКІВ І ЗАГРОЗ - Ковтун, О. М. (Київський часопис права, 2025)
У статті досліджено концептуальні засади та перспективи розвитку національного законодавства щодо забезпечення екологічної безпеки в умовах екзистенційних викликів та загроз. Авторка наголошує, що екзистенційні виклики та загрози у сфері забезпечення екологічної безпеки є питанням виживання людства і подальшого існування цивілізації на планеті Земля. Екологічна безпека розглядається в різних значеннях: як напрям державної політики; як конституційний обов’язок держави та суб’єктивне право людини і громадянина; як сфера національної безпеки; як стан навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров’я людей. Національне законодавство щодо забезпечення екологічної безпеки станом на сьогодні не систематизоване і є доволі розгалудженим, складним та суперечливим. Зважаючи на результати наукових досліджень права екологічної безпеки, законодавство щодо забезпечення екологічної безпеки авторка пропонує класифікувати за певними напрямами людської діяльності (сферами господарювання). Відзначається, що значним досягненням України на шляху до вступу до Європейського Союзу є прийняття ряду євроінтеграційних законів, серед яких: «Про інтегроване запобігання та контроль промислового забруднення»; «Про основні засади державної кліматичної політики»; «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами»; «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів»; «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту людини від впливу іонізуючого випромінювання»; «Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією»; «Про водовідведення та очищення стічних вод»; «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів» тощо. Нагальною необхідністю є розробка та прийняття системи підзаконних нормативно-правових актів, спрямованих на реалізацію зазначених вище законів. Кліматичні зміни, збройна агресія, глобалізація, євроінтеграція спонукають до реформування та систематизації законодавства щодо забезпечення екологічної безпеки, оптимальним варіантом якої уявляється розробка та прийняття Закону України «Про екологічну безпеку».