СУБ’ЄКТИ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ОБ’ЄКТІВ НЕРУХОМОГО МАЙНА: ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ СТАТУС ТА ОСОБЛИВОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ - Пилипенко, Ю. П. (Київський часопис права, 2025)
В статті з’ясовано процесуальний статус суб’єктів державної реєстрації об’єктів нерухомого майна. Визначено систему суб’єктів державної реєстрації об’єктів нерухомого майна, з’ясовано їх процесуальний статус та особливості і проблеми його реалізації. В результаті дослідження встановлено, що суб’єктів адміністративної процедури щодо державної реєстрації об’єктів нерухомого майна можна поділити на такі групи: 1) державних реєстраторів прав на нерухоме майно – посадових осіб органів місцевого самоврядування (об’єднаних територіальних громад, сільських, селищних, міських рад), які отримали повноваження у сфері держреєстрації); 2) державні реєстратори структурних підрозділів територіальних органів Міністерства юстиції України (у випадках, визначених законом); 3) нотаріуси – мають право здійснювати державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень нарівні з держреєстраторами, коли йдеться про правочини, що посвідчуються нотаріально; 4) суб’єкти державної реєстрації, акредитовані Мін’юстом – юридичні особи публічного або приватного права, які отримали акредитацію у Міністерстві юстиції України для виконання функцій з держреєстрації (наприклад, центри надання адмінпослуг – ЦНАПи). Встановлено необхідність розмежування адміністративно-правового статусу суб’єктів адміністративної процедури щодо державної реєстрації об’єктів нерухомого майна – фізичних осіб (заявників) та суб’єктів владних повноважень (суб’єктів державної реєстрації). Доведено, що до елементів, які характеризують адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративної процедури державної реєстрації об’єктів нерухомого майна – фізичних осіб (заявників), слід включити: адміністративну правоздатність, адміністративну дієздатність, права та обов’язки, гарантії реалізації прав, адміністративну відповідальність; до елементів, які характеризують адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративної процедури державної реєстрації об’єктів нерухомого майна – суб’єктів владних повноважень (суб’єктів державної реєстрації), слід включити: адміністративну правоздатність, адміністративну дієздатність, компетенцію, гарантії реалізації компетенції, дисциплінарну та адміністративну відповідальність.