ОБ’ЄКТ КОНТРАБАНДИ: ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ - Забавський, Д. О. (Київський часопис права, 2025)
У статті, у тому числі і в історичній ретроспективі, аналізується об’єкт такого кримінального правопорушення, як контрабанда. Доводиться, що найбільш поширений у вітчизняній кримінально-правовій доктрині підхід, згідно з яким об’єктом контрабанди визнається встановлений законодавством порядок переміщення товарів чи інших предметів через митний кордон України, має сприйматися критично, оскільки, з одного боку, зазначений порядок внаслідок вчинення контрабанди шкоди не зазнає і завжди залишається незмінним, а з іншого – асоціювання об’єкта контрабанди із згаданим порядком фактично призводить до ігнорування справжньої спрямованості цього злочину, тобто тих охоронюваних КК суспільних відносин, які упорядковуються за допомогою відповідних приписів митного законодавства. Зазначається, що об’єкт контрабанди товарів, включаючи підакцизні та контрабанди культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї, бойових припасів, частин вогнепальної зброї, спеціальних засобів негласного отримання інформації, лісоматеріалів та цінних порід дерев є різним, але у будь-якому випадку він не пов’язаний із господарською діяльністю чи порядком господарювання.Підтримується позиція, згідно з якою терміном «контрабанда» має охоплюватися лише незаконне переміщення через митний кордон України товарів, включаючи підакцизні.Наголошується на тому, що суспільна небезпека контрабанди полягає не у порушенні конституційних основ правопорядку у сфері господарювання, а в ухиленні від сплати мита та інших митних платежів (акцизного податку, податку на додану вартість). Звертається увага на те, що фінансові відносини за участю суб’єктів господарювання, які виникають у процесі формування та контролю виконання бюджетів усіх рівнів не є предметом регулювання Господарського кодексу України. Аргументується, що контрабанда спрямована на економічні відносини, які виникають у процесі формування фондів (централізованих і децентралізованих) грошових коштів. Робиться висновок, що контрабанда має розглядатися як кримінальне правопорушення проти фінансів.