ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНСТИТУТУ СТАРОСТ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: ПРАВОВІ ТА ФІНАНСОВІ АСПЕКТИ - Рудницька, О. П. (Київський часопис права, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу правових та фінансових аспектів функціонування інституту старост у контексті реформування місцевого самоврядування в Україні, особливо в умовах дії правового режиму воєнного стану. У роботі підкреслено, що старости відіграють ключову роль у представництві інтересів мешканців старостинських округів, забезпеченні доступу до адміністративних послуг, а також організації життєдіяльності громад. В умовах воєнного стану їх функції значно розширилися, охоплюючи питання безпеки, гуманітарної допомоги та взаємодії з військовими адміністраціями та правоохоронними органами. Автором проаналізовано правове регулювання інституту старост, зокрема зміни, запроваджені Законом України № 1638-IX, які стосуються статусу старости, процедури його призначення, визначення старостинського округу та умов його створення. Звернено увагу на недостатню нормативну визначеність фінансових повноважень старост, що обмежує їхню участь у бюджетному процесі та знижує ефективність реагування на потреби громад в умовах надзвичайних ситуацій. У публікації обґрунтовується потреба у запровадженні єдиного реєстру старостинських округів, удосконаленні правових механізмів призначення старост, розширенні їх повноважень та забезпеченні належної організаційної підтримки. Зроблено висновок, щодо посилення ролі старост, яке має відбуватись паралельно з розвитком кадрового потенціалу та підвищенням рівня фінансової автономії вказаних посадових осіб, що сприятиме підвищенню ефективності місцевого самоврядування в умовах здійснення реформ та функціонування під час дії воєнного стану. Також розглянуто проблему відтоку кадрів і емоційного виснаження, що знижує ефективність діяльності старост у регіонах, де ведуться бойові дії або на деокупованих територіях. Запропоновано впровадження соціальних гарантій і справедливої оплати праці як інструментів підтримки ефективного функціонування інституту старост.