КОМПЕТЕНТНОСТІ З ПРОЄКТНОЇ (ГРАНТОВОЇ) ДІЯЛЬНОСТІ ЯК СКЛАДОВА КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ – МАЙБУТНІХ ПРАВНИКІВ У ЗВО В УКРАЇНІ: НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ЗАКРІПЛЕННЯ ТА ОСВІТНІ ПРАКТИКИ ФОРМУВАННЯ - Коломоєць, Т. О.; Колпаков, В. К.; Франковська, С. А. (Київський часопис права, 2025)
Актуальність теми. Докорінне реформування засад вищої юридичної освіти в Україні, із окресленням їх у проєктах новаційних за змістом, структурою нормативно-правових актах (Проєкт Концепції реформи юридичної (правничої) освіти, Проєкт Концепції проекту Закону України про вищу юридичну освіту та первинний доступ до правничої професії), які й визначатимуть новаційні вектор її майбутнього, передбачає зосередження питомої уваги на забезпеченні релевантного вимогам часу і запитам професійного правничого ринку достатнього рівня компетентнісної підготовки майбутніх правників у часті спроможності бути конкурентними у проєктній (грантовій) сфері, із можливістю ефективної інтеграції не тільки у вітчизняний правничий професійний простір, але й у європейський та міжнародний аналоги. Це вимагає формування у майбутніх правників вже під час навчання у ЗВО достатнього обсягу професійноорієнтованих проєктних (грантових) компетентностей, із можливістю їх практичної реалізації як у певній частині (елементний зріз), так і у повному обсязі (комплексний вимір). Це у свою чергу актуалізує питання з’ясування достатнього рівня унормування в актах чинного законодавства обов’язку ЗВО, які здійснюють підготовку майбутніх правників, передбачати в освітньому процесі відповідний аспект навчального навантаження й забезпечувати достатній рівень його ресурсного супроводу задля формування у здобувачів достатнього підґрунтя їх реалізації відповідних компетентностей у професій сфері. Також, з огляду на вже наявні в Україні освітні практики щодо вирішення відповідного питання, актуальності набуває потреба їх характеристики задля пошуку тих успішних зразків, масштабування яких у середовищі вітчизняних правничих було б корисним й сприяло б підвищенню якості підготовки здобувачів вищої освіти-майбутніх правників в аспекті їх конкурентоспроможності у проєктній (грантовій) активності. Мета – аналіз нормативно-правових актів, які визначають засади підготовки майбутніх правників в Україні, у частині формування у здобувачів вищої освіти проєктних (грантових) компетентностей, а також вже наявних тематичних освітніх практик ЗВО задля обґрунтування доцільності визнання відповідних компетентностей в якості унормованої невід’ємної складової результату загальнокомпетентнісного підходу майбутніх фахівців та формулювання пропозицій щодо масштабування у ЗВО ефективних апробованих практик формування таких компетентностей. Об’єктом роботи є суспільні відносини, безпосередньо пов’язані із формуванням у здобувачів вищої освіти-майбутніх правників проєктних (грантових) компетентностей. Предметом роботи є нормативно-правові засади закріплення та освітні практики формування компетентностей з проєктної (грантової) діяльності як складова компетентнісного підходу підготовки здобувачів вищої освіти–майбутніх правників у ЗВО в Україні. Методи дослідження – сукупність загальнонаукових та спеціальних методів, яка дозволила проаналізувати питання у його розвитку (діалектичний метод), сфокусуватися на основних проблемних питаннях (аналіз, синтез, індукція, дедукція), сформулювати основний понятійний апарат (спеціально-юридичний, логічний методи), виділити і деталізувати наявні нормативно-правові засади та освітні практики (методи групування, класифікаційного поділу), виокремивши успішні зразки (порівняльно-правовий метод, метод експертних оцінок), аргументувати позицію й запропонувати висновки щодо імперативності вимог стосовно визнання проєктних (грантових) компетентностей в якості невід’ємної складової результату компетентнісної підготовки майбутніх правників (метод аргументації) і сформулювати пропозиції щодо масштабування в мережі ЗВО успішних освітніх практик щодо формування відповідних компетентностей здобувачів (методи прогнозування, метод моделювання). Висновки. Проєктні (грантові) компетентності здобувачів вищої освіти – невід’ємна складова їх практикоорієнтованої компетентністної підготовки у ЗВО, нормативні засади формування яких закріплені у нормативно-правових актах, які визначають засади підготовки майбутніх правників у ЗВО України, й які продубльовані у проєктах нормативно-правових актів, які будуть визначати вектори майбутнього вітчизняної юридичної (правничої) освіти. З огляду на особливість унормування засад їх формування під час освітнього процесу у ЗВО й із урахуванням автономії останніх стосовно практичного наповнення, організаційного та ресурсного супроводу відповідного процесу й вирішення у відповідності до цього всіх поточних питань, фактично впроваджено різноваріативну практику як стосовно формування проєктних (грантових) компетентностей здобувачів вищої освіти (освітні пропозиції ЗВО із міжгалузевих (з окремими тематичними модулями), вибіркових або ж суто спеціалізованих освітніх компонентів), поточної та підсумкової атестації їх рівня (від тестування, ситуаційного аналізу й до підготовки та публічної презентації проєкту, із можливістю їх різноваріативного поєднання), так і їх безпосередньої апробації та формування власного практичного досвіду щодо їх реалізації (із різним ступенем та результативністю координації залучення здобувачів до проєктних ініціатив ЗВО).