ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ У КОНТЕКСТІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ: СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Гедіков, В. В. (Київський часопис права, 2025)
Сучасний світ переживає стрімку цифрову трансформацію, що суттєво впливає на всі сфери діяльності, зокрема правову, освітню, економічну та управлінську. Цифрові інструменти стають невід’ємною частиною процесів автоматизації, оптимізації та покращення ефективності роботи як у державному, так і в приватному секторі. У статті розглядаються ключові цифрові технології та інструменти, що визначають майбутній розвиток суспільства. Дослідження аналізує найпоширеніші цифрові інструменти. Особлива увага приділяється їхньому застосуванню у сфері юриспруденції, управління бізнесом та державного управління. Зокрема, розглядаються переваги та виклики використання цифрових платформ для електронного документообігу, автоматизації процесів, захисту персональних даних та забезпечення кібербезпеки. Стаття також висвітлює перспективи подальшої цифровізації, її вплив на ринок праці, правові аспекти використання цифрових технологій. Цифрові інструменти є не лише засобом підвищення ефективності, а й потужним каталізатором інноваційного розвитку. Перспективи їх застосування відкривають нові можливості для трансформації соціальних інститутів, зміни форм комунікації та створення більш гнучких і адаптивних систем управління в умовах цифрової епохи. Цифрові інструменти в юриспруденції є не лише засобом підвищення ефективності юридичних процесів, а й чинником формування відкритішої, доступнішої та більш адаптивної правової системи в умовах цифрової епохи. Результати дослідження демонструють, що цифрові інструменти не лише спрощують робочі процеси, а й вимагають адаптації до нових викликів, включаючи зміну законодавчої бази, модернізацію цифрової інфраструктури та підвищення цифрової грамотності населення.