ОСНОВНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗМІНИ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТРАНСПОРТУ - Христич, І. О. (Київський часопис права, 2022)
У статті, яка підготовлена відповідно до планів проведення наукових досліджень НДІВПЗНАПрН України за фундаментальною темою «Стратегія запобігання правопорушенням у сфері дорожньо-го руху та експлуатації транспорту в Україні», розглянуто проблеми стану кримінальних правопорушеньу сфері безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, особливо останнім часом протягом 2021 р.(за 9 та 10 місяців порівняно з 2020 р.). Підкреслено основні тенденції зміни показників цієї категорії зло-чинності.Проаналізовано, що дійсно, статистичні показники не можна враховувати як єдине джерело щодо станукримінальних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, тому що за цимрозділом Кримінального кодексу України реєструється дуже незначний відсоток (практично 12%), що можесвідчити про те, що там, де відсутня автофіксація дорожньо-транспортних пригод, ті, які не призвели дотравматизму або смерті людей, як правило, не фіксуються.Проведене вибіркове дослідження вироків дало змогу встановити, що дуже незначна кількість осіб, винаяких була встановлена в ході судового розгляду, дійсно отримала реальні строки покарання (за ч. 2 ст. 286їх отримали лише 7,4%; за ч. 3 ст. 286 – 60%). Про це свідчить також точка зору 80% українців, які вважають,що більше шансів виграти у суді має той, у кого більше грошей чи влади.Під час вивчення поширення порушень правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспортунеобхідно враховувати зареєстровані адміністративні правопорушення, які на практиці інколи дуже важкоабо небажано відокремлювати від кримінальних проступків. У статті ми аналізували лише кримінальні пра-вопорушення, не звертаючи увагу на адміністративні правопорушення.Зроблено висновок, що система «штучний інтелект – транспортний засіб – середовище руху – правовесередовище» створює реальні передумови для зниження впливу людського фактору на причини аварійності.Виходячи з наведених офіційних статистичних показників, вважаємо, що безпека дорожнього руху пови-нна розглядатись як складова частина національної безпеки держави.