ФІКЦІЯ У ЗАКОНОДАВЧІЙ КОНСТРУКЦІЇ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ ДІЙОВИМ КАЯТТЯМ - Грищенко, О. П. (Київський часопис права, 2022)
У статті наведено аналіз сутності і змісту фікції у Кримінальному кодексі України, зокрема фікціїу законодавчій конструкції звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям. Здійсненоаналіз закону про кримінальну відповідальність, а також аналіз поглядів науковців на проблему фіктивних норм.Одним із актуальних завдань, які є нагальними як для теорії, так і для практики, є питання про вдосконаленняі конкретизацію закону про кримінальну відповідальність, збільшення дієвості його норм. Відтак, аналіз юридич-ної природи фікцій у законі про кримінальну відповідальність, зокрема фікції у конструкції звільнення від кримі-нальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям, набуває актуального значення. Метою роботи є аналіз кри-мінально-правової фікції звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям. Авторкоювироблено пропозицію щодо вдосконалення закону про кримінальну відповідальність. Зокрема, запропонованотаку редакцію ст. 44-1 Кримінального кодексу України (Звільнення від кримінальної відповідальності за обста-винами, передбаченими статтями Особливої частини Кримінального кодексу України): «особа, яка вчинила кри-мінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, спеціально передбаченихстаттями Особливої частини цього Кодексу». Отже, ми маємо констатувати, що законодавець у ст. 45 Криміналь-ного кодексу України використовує фікцію, яка виражається у тому, що кримінальне правопорушення має місце,а санкція відсутня. Квінтесенція фікції у законодавчій конструкції звільнення від кримінальної відповідальностіу зв’язку із дійовим каяттям проявляється також і в тому, що законодавець допускає можливість угоди із право-порушником унаслідок учинення такою особою позитивного вчинку в обмін на звільнення від кримінальної від-повідальності. Зокрема, законодавець застосовує норму-фікцію за формулою: вчинення особою кримінальногоправопорушення – здійснення правопорушником сприятливої посткримінальної поведінки – звільнення такоїособи від кримінальної відповідальності.