ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ФОРМА ПЕРЕШКОДЖАННЯ ЗАКОННІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ: КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ - Ткаченко, П. І.; Яцюк, Т. С. (Київський часопис права, 2025)
Наукове дослідження присвячене актуальним питанням кримінально-правової характеристики перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань.Охарактеризовано необхідність криміналізації діянь з точки зору кримінально-правової науки, зокрема викладено ряд суспільних відносин, які мали нагальну потребу в охороні кримінально-правовими засобами. Здійснено аналіз чинного законодавства з метою визначення кола військових формувань утворених відповідно до законів України. Крім того, в роботі визначені основний безпосередній об’єкт, додатковий необхідний безпосередній об’єкт злочину, а також об’єктивну сторону злочину, суб’єкт та суб’єктивну сторону злочину як невід’ємні елементи кримінально-правової характеристики. Узагальнено кваліфікуючі ознаки та надано визначення поняттю «перешкоджання» в контексті кримінально-правової характеристики перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. Визначено основні форми вчинення кримінального правопорушення, передбаченого статтею 114-1 Кримінального кодексу України, зокрема виокремлено фізичну та інтелектуальні форми. Проаналізовано судову практику, що в свою чергу надало можливість виокремити спосіб вчинення перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в інтелектуальній формі, а саме шляхом адміністрування/модерування Інтернет-ресурсів на платформі різноманітних соціальних мереж і месенджерів в яких поширюється інформація щодо переміщення військовослужбовців у тому числі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки під час здійснення мобілізаційних заходів. Визначено правову основу здійснення заходів, а також структуру та підпорядкування територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.