ОКРЕМІ ПРОБЛЕМИ РОЗМЕЖУВАННЯ ЗЛОВЖИВАННЯ ВЛАДОЮ АБО СЛУЖБОВИМ СТАНОВИЩЕМ ТА ПЕРЕВИЩЕННЯ ВЛАДИ АБО СЛУЖБОВИХ ПОВНОВАЖЕНЬ У СУДОВІЙ ПРАКТИЦІ УКРАЇНИ - Айдинян, А. В. (Київський часопис права, 2022)
У статті проаналізовано окремі проблеми розмежування зловживання владою або служ-бовим становищем і перевищення влади або службових повноважень. Питання співвідношенняст. ст. 364 і 365 Кримінального кодексу України, яким кореспондують склади таких кримінальних правопо-рушень, завжди було дискусійним і неоднозначним у доктрині кримінального права. Однак таке співвідно-шення ще більш ускладнилось у зв’язку з прийняттям 21 лютого 2014 р. Закону України «Про внесення зміндо Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо імплементації до національно-го законодавства положень ст. 19 Конвенції ООН проти корупції».Відповідно до Закону України суб’єктом перевищення влади або службових повноважень став виключ-но працівник правоохоронного органу. Якщо до змін суб’єкт був окреслений широко – службова особа, тов новій редакції суб’єктний склад такого кримінального правопорушення звужено до працівника право-охоронного органу. Однак постали питання щодо змісту діянь «зловживання владою або службовим стано-вищем», «перевищення влади або службового становища». Чи змінився їх зміст? Чи зберегло актуальністьроз’яснення Пленуму Верховного Суду України? Чи декриміналізовано перевищення влади або службовихповноважень, вчинене службовою особою, відмінною від працівника правоохоронного органу? Якщо ні, тояк кваліфікувати такі дії?Саме на ці питання автор намагається відповісти в межах публікації. Дослідження будується з урахуван-ням останніх тенденцій судової практики України.Автором проаналізовано постанову Пленуму Верховного Суду України № 15 від 26 грудня 2003 р. «Про судо-ву практику у справах про перевищення влади або службових повноважень», а також правові позиції ВерховногоСуду, сформульовані в окремих постановах, що стосуються проблемних питань співвідношення зловживаннявладою або службовим становищем і перевищення влади або службових повноважень.Здійснюється також аналіз доктринальних підходів із питання розмежування та співвідношення міжсобою зловживання владою або службовим становищем і перевищення влади або службових повноважень.