ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТРАХУВАННЯ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ЯК СКЛАДОВОЇ РЕГІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ - Ігошин, М. М. (Київський часопис права, 2025)
Розкрито сутність та основних правові засади регулювання страхування в агарарному секторі національної економіки Украіїни, як складової регіональної безпеки. Визначенні основні ризики в аграрному секторі національної економіки України; визначено сутності обо’вязкового та добровільного страхування в аграрному секторі національної економіки; проведено аналіз наявного нормативно-правового регулювання страхування в аграрному секторі; проведено аналіз умов страхування в аграрному секторі національної економіки України.Проведено аналіз класифікаціїї ризиків в аграрному секторі національної економіки України. Визачення правові ознаки страхування в аграрному секторі, серед яких об’єкт, основні суб’єкти, мета, підстава виникнення обов’язку страховика здійснити виплату страхового відшкодування страхувальнику, страхові випадки, договірний характер, страхове відшкодування. Визначено нормативно-правовий комплекс правовідносин зі страхування в аграрному секторі національної економіки України, що здійснюється за допомогою низки нормативно-правових документів.Регулювання правовідносин зі страхування в аграрному секторі національної економіки України, відбувається як за допомогою широкого переліку нормативно-правових актів, так і за допомогою актів страховика, які розробляються та затверджуються ним з урахуванням законодавчих актів та страхової політики страховика. Відносини між страховиком та страхувальником врегульовуються договором, який укладається між ними з дотриманням нормативно-правових актів та актів страховика. Страхування в аграрному секторі національної економіки України є добровільним, крім випадків, коли виробник сільськогосподарської продукції отримує державну підтримку та дотації.