ІСТОРИЧНО-ПРАВОВА ПЕРІОДИЗАЦІЯ РОЗВИТКУ КОНСУЛЬСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УКРАЇНІ - Пуртова, А. А. (Київський часопис права, 2022)
Дослідження історично-правової періодизації розвитку консульської діяльності в Україні даєможливість краще зрозуміти сучасний стан її розвитку та визначити його перспективи.Історія становлення та розвитку консульської діяльності в Україні починається з часів Київської Русі.Утвердження державності у ХІ ст. дало змогу сформувати систему зовнішніх відносин Київської Русі.Наступний період розвитку консульської діяльності в Україні припадає на час існування Українськоїкозацької держави протягом другої половини XVII ст. – першої половини XVIII ст., з утворенням диплома-тичних інституцій якої почала зароджуватися національна консульська служба. Хоча її представники тоді неназивалися консулами, однак вони здійснювали функції, які належали до консульських повноважень.В наступний період розвитку консульської діяльності з останньої чверті XVIII ст. до 1917 року в резуль-таті припинення у другій половині XVIII ст. існування Гетьманщини та Запорізької Січі умов для розвиткунезалежної дипломатичної та консульської служби України не було. При цьому багато українців наприкінцXVIII ст. – на початку ХХ ст. поповнювали склад консульської служби спочатку Колегії іноземних справ,а згодом Міністерства закордонних справ Російської імперії.Наступний період розвитку консульської діяльності в Україні (1917–1923 роки) пов’язаний із діяльністюУкраїнської Народної Республіки.Період розвитку консульської діяльності в період Української Народної Республіки у певний часовийперіод співпадає з періодом формування консульської діяльності радянської України, який починаєтьсяу 1918 році і закінчується у 1991 році з проголошенням незалежності України.Сучасний період розвитку консульської діяльності в Україні є періодом становлення та розвитку консуль-ської служби в незалежній Україні, який почався у 1991 році.Автором відзначено, що правову основу діяльності консульської служби України на сучасному етапіскладають Закон України «Про дипломатичну службу» від 7 червня 2018 року № 2449-VIII, Консульськийстатут України, затверджений Указом Президента України від 2 квітня 1994 року № 127/94, Віденська Кон-венція про консульські зносини від 24 квітня 1963 року.