МИТНИЙ КОНТРОЛЬ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ТОВАРІВ, ЩО МІСТЯТЬ ОБ’ЄКТИ ПРАВА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ - Петренко, Г. О.; Бурковська , О. І. (Київський часопис права, 2022)
У статті досліджено питання правового регулювання сфери митного контролю щодо оформленнятоварів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності. За результатами проведеного наукового досліджен-ня запропоновано конкретизацію законодавчих положень, які регламентують дискреційні повноваження праців-ників митних органів щодо призупинення митного оформлення товарів за власною ініціативою. Обґрунтованодоцільність внесення змін до переліку об’єктів права інтелектуальної власності, що охороняються відповідно дозакону та підлягають реєстрації у митному реєстрі. Окреслено основні аспекти, що сприяють існуванню такогонегативного явища, як патентний тролінг, та розглянуто можливі шляхи боротьби з ним. Актуалізовано питаннязапровадження адміністративної відповідальності за реєстрацію у митному реєстрі об’єктів права інтелектуаль-ної власності задля створення перешкод добросовісній діяльності інших правовласників, а також наголошенона необхідності посилення відповідальності за ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієїтериторії товарів із порушенням охоронюваних законом прав інтелектуальної власності. У рамках реалізації кон-цептуального завдання реформування сфери інтелектуальної власності щодо внесення змін до Митного кодек-су України запропоновано удосконалити національне законодавство, спрямоване на боротьбу з контрафактнимтоваром, шляхом його узгодження зі взятими Україною зобов’язаннями перед Світовою організацією торгівліта Європейським Союзом. Наголошено на необхідності врахування національної специфіки формування і розви-тку державної системи правової охорони інтелектуальної власності у процесі запозичення відповідного зарубіж-ного досвіду, пов’язаного зі створенням дієвих механізмів реалізації правових норм у цій сфері.