СУБ’ЄКТИ ПРАВОВІДНОСИН СОЦІАЛЬНОГО І ПРАВОВОГО ЗАХИСТУ ОСОБОВОГО СКЛАДУ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЇХ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ВИЗНАЧЕННЯ - Ганьба, О. Б.; Халимон, С. І. (Київський часопис права, 2024)
Анотація. У статті характеризуються суб’єкти правовідносин соціального і правового захисту особового складу Державної прикордонної служби України (далі – Держприкордонслужба України) та особливості їх нормативно-правового визначення. Виокремлено низку нормативно-правових актів, які склали законодавче підґрунтя дослідження. Наголошено, що будь-які правові відносини залишатимуться статичним явищем, якщо не будуть приведені в рух їх головними учасниками – суб’єктами, завдяки виконанню останніми своїх суб’єктивних прав і юридичних обов’язків з метою задоволення певних потреб та інтересів. Визначено чіткий перелік суб’єктів правовідносин соціального і правового захисту особового складу Держприкордонслужби України, а також окреслено перелік осіб, на яких не розповсюджується дія Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а відповідно, які не є суб’єктами досліджуваних правовідносин. З’ясування особливостей нормативно-правового визначення суб’єктного складу правових відносин досліджуваної сфери сприятиме кращому осмисленню проблематики зазначених суб’єктів та формуванню предметного базису для подальшого пізнання правовідносин соціального і правового захисту особового складу як Держприкордонслужби України, так і інших правоохоронних органів і військових формувань держави. Узагальнено визначення суб’єктів правовідносин соціального і правового захисту особового складу Держприкордонслужби України, під якими розуміються визначені нормативно-правовими актами учасники специфічних правових відносин, що реалізують свої суб’єктивні права та юридичні обов’язки з метою соціального та правового захисту своїх потреб і інтересів, а також членів їх сімей. Запропоновано внесення змін до Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-ХІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» у частині, що стосується доповнення суб’єктів, на яких поширюється дія зазначеного Закону, такими суб’єктами, як працівники правоохоронних органів, які відповідно до їх службових повноважень можуть залучатися до оперативно-службової діяльності. Наголошено на створенні та функціонуванні нових суб’єктів правовідносин соціального і правового захисту особового складу Держприкордонслужби України, що зумовлено вимогами сьогодення.