ДО ПИТАННЯ ПРО ГОСПОДАРСЬКО-ТОРГОВЕЛЬНУ ПОЛІТИКУ УКРАЇНИ - Крупа, Л. В. (Київський часопис права, 2022)
Наукова стаття присвячена дослідженню природи і змісту господарсько-торговельної політи-ки України. Встановлено форми її реалізації. Досліджено компетенцію суб’єктів публічної влади, що реалі-зують господарсько-торговельну політику держави. Приділено увагу аналізу заходів стимулювання та обме-ження торговельної діяльності. Розглянуто тенденції економічного розвитку України у ретроспективномута територіальному аспектах. Проаналізовано торговельну політику країн членів СОТ на підставі плану,затвердженого Міністерством економіки України.Приділено увагу аналізу чинної нормативної бази та законодавчих ініціатив щодо закріплення госпо-дарсько-торговельної політики. Проведено порівняльний аналіз економічної і господарсько-торговельноїполітики, встановлено, що остання є складовою частиною економічної. Досліджено зміст господарсько-торговельної політики, виділено її ознаки. В результаті цього визначено, що господарсько-торговельна полі-тика – це спрямована на гармонізацію з єдиним світовим ринком стратегічна доктрина держави, що від-бивається у системі засобів, які формують і запроваджують механізм правового регулювання торговельнихвідносин задля створення соціально спрямованого порядку здійснення господарсько-торговельної діяль-ності, що забезпечуватиме сталий розвиток національної економіки. Визначено такі напрями внутрішньоїторговельної політики, як скорочення бюрократизму шляхом прозорості податкової політики і передбачува-ності державного регулювання; захист прав інтелектуальної власності, зокрема торгових марок; гармоніза-ція національних стандартів з міжнародними; середньорічний темп зростання ВВП. Виокремлено складовічастини господарсько-торговельної політики, такі як правова й законодавча. Встановлено зв’язок госпо-дарсько-торговельної політики з національною торговельною безпекою. Визначено такі її рівні, як критич-ний мінімум товарного забезпечення; параметри економічного зростання; контроль порушень монополізмуі добросовісної конкуренції; вимоги до ступеня інноваційності товарів.