СУДОВЕ ВИЗНАННЯ ФАКТУ БАТЬКІВСТВА. СУДОВА ПРАКТИКА - Дяченко , С. В.; Гордієнко , Т. С. (Київський часопис права, 2022)
Стаття присвячена питанням юридичного інституту батьківства в системі права Украї-ни, аналізу процедури встановлення батьківства в судовому порядку, дослідженню проблем цієї формивстановлення батьківства і висунення шляхів їх вирішення. Визначено, що встановлення батьківстває частиною передбаченого правом інституту закріплення походження дитини від конкретного батька.Також слід зазначити, що встановлення батьківства як юридичний факт має велику соціальну значи-мість, оскільки виступає основою для виникнення юридичних правовідносин між батьком та дитиною.Здійснено дослідження питань установлення батьківства в судовому порядку в законодавстві Українита зарубіжному законодавстві, з’ясовано, що це є однією з основ ефективного захисту дитини, тобто сис-теми заходів держави, що забезпечує охорону законних прав та інтересів дитини. Розглянуто важливістьта необхідність установлення батьківства в судовому порядку. Проаналізовано питання, що найчастішевиникають з цієї теми. Звернено увагу на наявні прогалини у правовому регулюванні встановленняфакту визнання батьківства. Проаналізовано наявні в літературі позиції з цього питання, досліджуєтьсясудова практика. Розглянуто питання ухвалення судом до уваги всіх видів доказів батьківства, зокремарезультати медичної, біологічної, генетичної експертизи. Встановлено важливість визнання батьків-ства, що покликано забезпечити можливість здійснення дитиною права знати свого батька, тобто своєпоходження, право на виховання. Однак аналіз чинного законодавства, судової практики виявляє масунедоліків і проблем визнання батьківства у судовому порядку, які вимагають усунення. Слід зазначити,що вивчення підходів до вирішення проблем визнання батьківства у судовому порядку свідчить пронеобхідність удосконалення чинного законодавства.