ПРАВОВІ ЗАСАДИ ВПЛИВУ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ НА ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОГО МЕХАНІЗМУ - Литвиненко, І. Л.; Рижук, І. В. (Київський часопис права, 2022)
У статті розкрито поняття політичної партії як добровільного структурованого громадськогоформування, яке діє на постійній основі та об’єднує громадян на основі спільності їхніх політичних погля-дів, ідей, переконань задля реалізації їх політичної волі, бере участь у формуванні органів публічної владичерез висунення кандидатів на виборах, виробленні та здійсненні державної політики на основі загально-державної програми розвитку суспільства.Розмежовано такі засоби впливу політичних партій на функціонування державного механізму, як участьу формуванні органів публічної влади через залучення до виборчих процесів та реалізація державної полі-тики через участь представників партій у діяльності органів публічної влади.Проаналізовано особливості впливу політичних партій на державний механізм через їх парламентськудіяльність. Підкреслено, що партії, які сформували фракції в парламенті, володіють низкою переваг порів-няно з іншими партіями, і це не лише державне фінансування своєї діяльності, але й додатковий доступ дозасобів масової інформації; гарантоване представництво у виборчих комісіях на наступних виборах тощо.Запропоновано шляхи нормативного регулювання статусу парламентської коаліції та опозиції шляхом вклю-чення відповідних положень до Регламенту Верховної Ради України.Окреслено засоби впливу політичних партій на функціонування органів виконавчої влади, зокрема,через процедуру формування складу Кабінету Міністрів України. Підкреслено, що процедура поданнякандидатур членів уряду як Президентом України, так і Прем’єр-міністром України надто ускладненаі закладає підвалини можливих протиріч в уряді. Відповідно, запропоновано, щоб кандидатури усіхчленів Кабінету Міністрів вносив до парламенту Прем’єр-міністр України. Це дасть змогу підвищи-ти відповідальність партії, яка здійснює безпосередній вплив на формування уряду, за його подальшудіяльність.Вказано на особливу роль Програми діяльності Кабінету Міністрів України для його подальшої ефектив-ної роботи та вплив політичних партій на формування змісту та напрямів реалізації такої Програми.