ІНФОРМАЦІЙНІ ПРАВА ЛЮДИНИ ТА ЇХ МІСЦЕ В СИСТЕМІ ПРАВ ЛЮДИНИ - Тополевський, Р. Б. (Київський часопис права, 2022)
Стаття присвячена визначенню місця інформаційних прав у системі прав людини.Зазначено, що інформаційні права перебувають у процесі інтенсивного розвитку протягом останніх деся-тиліть у таких трьох аспектах, як правова доктрина, міжнародно-правові договори, національне законодав-ство та судова практика (як національна, так і міжнародна).Підкреслено, що основний масив інформаційних прав у практиці Європейського суду з прав людинирозглядається та захищається в межах ст. 10 (свобода вираження поглядів) та ст. 11 (право на приватність)Європейської конвенції з прав людини.Зазначено, що інформаційні права перебувають у тісних зв’язках з іншими правами людини. Колізіїінформаційних прав із правами людини встановлюють межі цих прав, відкриваючи нові грані та аспектиінформаційних прав.Зазначено, що найбільш динамічним у сфері інформаційних прав є розвиток цифрових прав, що пов’язанозі стрімким зростанням ролі цифрових гаджетів та обігу інформації (в тому числі, персональної).Прогнозовано ймовірність порушення інформаційних та, зокрема, цифрових прав. У зв’язку з цим вартозвернути особливу увагу на збір інформації соціальними мережами та окремими застосунками, розвитокнейромереж (штучного інтелекту), оброблення Big Data та побудову профілів особи з маркетинговими ціля-ми. Однак найбільшою загрозою демократії може стати намагання використати інструменти електронногодоступу для проведення виборів, оскільки відсутні засоби захисту зробленого вибору, а наявні засоби кібер-безпеки не дають повних гарантій достовірності результатів.Підкреслено, що саме розвиток «цифрових» прав виступає «точкою зростання» системи інформаційнихправ та можливих порушень. В сучасному світі відповідь на питання про те, де проходить межа втручанняв «цифрове» життя, набуває все більшого значення для сучасного розуміння прав людини.