ПРОСТОРОВІ МЕЖІ ДІЇ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО АКТА - Богачова , Л. Л. (Київський часопис права, 2022)
Дія нормативно-правового акта в просторі – це здатність акта створювати юридичні наслід-ки на певній території. Просторова (територіальна) чинність нормативно-правових актів характеризуєтьсяобсягом того фізичного простору, в межах якого на відповідних суб’єктів права поширюється формальнаобов’язковість таких актів. У статті визначено поняття «правовий простір» як сукупність суспільних відно-син, урегульованих правом у певних просторово-темпоральних вимірах. У межах правового простору дер-жави встановлюються єдині стандарти в гуманітарній, політичній, соціально-економічній та інформаційнійсферах, забезпечується єдність правового регулювання суспільних відносин, діє уніфіковане законодавство,існує консолідована правова система. Розглянуто територіальний, екстратериторіальний та екстериторіаль-ний принципи дії нормативно-правового акта. Розкрито поняття «фактична» й «умовна територія держави».Підкреслено, що на всю територію держави поширюються нормативні акти загальної дії – закони України,нормативні укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, накази міністерств міжві-домчого характеру. Територіально обмежену сферу дії мають нормативні акти місцевих органів виконавчоївлади й органів місцевого самоврядування. Екстратериторіальну дію мають нормативні акти, які регулюютьприватно-правові відносини за участю іноземного елементу. Екстратериторіальна дія актів публічного праваможлива на територіях із міжнародним режимом (ділянки простору, на які не поширюється суверенітет жод-ної держави; правовий статус таких просторів визначається конвенційними нормами міжнародного права,угодами між суміжними державами); на територіях зі змішаним правовим режимом (на таких територіяхдіють одночасно норми міжнародного права й національного законодавства прибережних держав; вони невходять до складу державних територій, однак прибережні держави в таких просторах мають визначенісуверенні права, передбачені національним законодавством і міжнародними договорами – на розвідку й роз-робку ресурсів територій тощо); на територіях інших держав. Екстериторіальний принцип – це непоширен-ня дії нормативно-правового акта на ті чи інші території. Розрізняють екстериторіальність дипломатичногопредставництва іноземної держави; екстериторіальність військових частин, літаків і кораблів, що перебу-вають на території іноземної держави за спеціальним дозволом. Екстериторіальний принцип є свого родуправовою фікцією. Певні частини території держави (будинки іноземних посольств, консульств) уважають-ся такими, що не знаходяться на території держави, де вони фактично існують, а юридично визнається, щовони знаходяться на території тієї держави, чиє посольство вміщується в будинку. Аналіз принципів діїнормативно-правових актів у просторі дозволяє з’ясувати специфіку територіальної чинності нормативно-правових актів і врахувати її в процесі здійснення правового регулювання суспільних відносин. Просторовімежі дії нормативно-правових актів повинні мати чітке й однозначне закріплення в законодавчих актах, щосприятиме ефективній дії нормативно-правових актів, реалізації ними свого функціонального призначення.