ЩОДО ЗАХИСТУ ПРАВ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Костенко, Ю. О.; Шувалова, Т. О. (Київський часопис права, 2023)
У статті розглянуто зміни в податковій сфері в аспекті забезпечення захисту прав та інтересів платників податків, які відбулися в умовах воєнного стану. Досліджено особливості порядку виконання обов’язку щодо подання податкової звітності, а саме: 1) встановлення відстрочки щодо подання податкової звітності та сплати окремих податків при відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок; 2) звільнення від фінансової відповідальності при відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок з обов’язковим виконанням його протягом шести місяців після припинення воєнного стану в Україні; 3) встановлення критеріїв можливості/неможливості виконання платниками податкових обов'язків на підзаконному рівні; 4) зміни в адмініструванні єдиного податку для платників третьої групи, які використовують пільгову податкову ставку 2%; 5) зміни в адмініструванні ПДФО, пов’язані з призивом найманих працівників на військову службу під час мобілізації або залученням до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу. При дослідженні мораторію на проведення податкових перевірок виділено низку виключень, зокрема, щодо: а) камеральних перевірок в частині перевірок декларацій, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування); б) документальних позапланових перевірок, що проводяться на звернення платника податків, при процедурі реорганізації, припинення суб’єкта господарювання та заявленні до бюджетного відшкодування ПДВ; в) фактичних перевірок. Доведено, що зміни у податковому законодавстві пов’язані зі спрощенням процедур здійснення контрольних заходів та перебігом строків як для платників податків, так і контролюючих органів, потребують перегляду на законодавчому рівні. Запропоновано відновлення проведення деяких видів податкових перевірок за трансфертним ціноутворенням; за нерезидентами (представництвами нерезидентів); валютного контролю в частині дотримання встановлених граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів); відновлення строків здійснення заходів з погашення податкового боргу, відновлення термінів надання платниками податків відповідей на запити контролюючих органів з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які проводять господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами з джерелом їх походження з України.