СУТНІСТЬ І ЗМІСТ ПРИНЦИПІВ КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВОГО СТАТУСУ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ В УКРАЇНІ ТА США - Улянченко, Ю. О. (Київський часопис права, 2023)
Дана наукова стаття присвячена актуальним проблемам сутності та змісту принципів конституційно-правового статусу засобів масової інформації в Україні та США. Здійснено обґрунтування дослідження конституційно-правового статусу засобів масової інформації, його складових, а також проаналізовано перспективи та недоліки даного статусу в період сьогодення. Визначено конституційно-правові засади організації та діяльності ЗМІ в Україні та США, досліджено місце та статус ЗМІ в сучасному громадянському суспільстві, проаналізовано їхню роль в повсякденному житті суспільства, подано науково обґрунтовані пропозиції, спрямовані на удосконалення діяльності ЗМІ, як в Україні так і в США. Проаналізовано порушення прав та статусу засобів масової інформації, закріплених у Конституції України. Вказано основні причини порушення основ конституційного статусу ЗМІ, наведено класифікацію ЗМІ відповідно до ступеня залежності від держави. З’ясовано, що сьогодні в усьому світі найбільшу цінність містить в собі інформація. Люди постійно сприймають нову інформацію, деколи навіть не помічаючи цього. Телебачення, радіо, газети, журнали, інтернет – є її джерелом, або іншими словами – засобами масової інформації. Що стосується України та США, то вони не стали винятком серед інших держав світу. Чи то політична багатосторонність, чи будь-які інші досить важливі чи сенсаційні новини – вони потребують інформування суспільства. В результаті таку необхідність в отриманні нових відомостей забезпечують мас-медіа. Саме це й обумовлює необхідність регулювання організації і діяльності ЗМІ, що в результаті постає одним із головних завдань, як України так і США. Слід зазначити, що проблема конституційно-правових засад організації та діяльності ЗМІ є багатоаспектною, що зумовило активізацію учених та практиків щодо вивчення та вироблення наукових напрацювань із даної теми.