ПРИНЦИП ПІДЗВІТНОСТІ ТА ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ ВЛАДИ: МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ - Голик, Ю. Ю. (Київський часопис права, 2023)
У статті висвітлено правові засади реалізації принципу підзвітності та відповідальності органів місцевого самоврядування. Визначено, що підзвітність та відповідальність забезпечення публічності результатів прийнятих рішень сприяють тому, що такі рішення приймаються в межах закону, знижують ризики корупції та некомпетентності, оскільки посадові особи місцевого самоврядування органи несуть відповідальність перед членами територіальних громад та державою у разі невиконання чи неналежного виконання делегованих повноважень. Проаналізовано міжнародну джерельну базу у сфері забезпечення принципу підзвітності та відповідальності органів муніципальної влади. Розкрито питання відображення у ключових міжнародних нормативних документах щодо місцевого самоврядування сучасної концепції підзвітності та відповідальності органів та посадових осіб муніципальної влади перед територіально громадою. Наголошено, що концептуальні засади системи місцевого самоврядування, серед яких принцип підзвітності та відповідальності, визначені і викладені у міжнародних актах, до яких приєдналась і Україна. Зазначено, що міжнародне нормативно-правове закріплення принципу підзвітності та відповідальності місцевих органів влади натепер сформоване, але його імплементація у національну правову систему України потребує удосконалення. Наголошено, що фундаментальні положення міжнародних документів знайшли відображення у національних нормативно-правових актах, особливо під час реформування системи місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади. Принцип підзвітності та відповідальності розглядається як засада, покликана бути засобом стримування дій органів і посадових осіб місцевого самоврядування в межах правових і моральних норм, а також виступає як стимул ефективного функціонування зазначених органів в інтересах територіальної громади.