АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОТРИМАННЯ ПОСЛУГ В РЕЖИМІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ В СФЕРІ ОБІГУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ - Кузьменко, О. В.; Чорна, В. Г. (Київський часопис права, 2021)
Дана наукова стаття присвячена актуальним проблемам отримання послуг в режимі діджита- лізації в сфері обігу лікарських засобів. Розкрито основні напрямки запровадження процесу діджиталізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні, акцентовано увагу на позитивних та негативних моментах діджи- талізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні. Визначено можливі напрямки удосконалення діджита- лізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні, а також акцентовано увагу на необхідності удосконален- ня правового регулювання діджиталізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні з метою захисту прав та інтересів отримувачів послуг в сфері обігу лікарських засобів. Актуальним питанням розвитку процесу діджиталізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні зали- шається матеріально-технічне забезпечення даного процесу. Так, слід відзначити, що значна частина тери- торії України не має належного інтернет з’єднання. Дана обставина ускладнює чи навіть унеможливлює діджиталізацію по всій території України, а територіальна ознака є основною, адже діджиталізація повинна бути доступна у кожному найменшому населеному пункті України. Лише тоді можна говорити про успіш- ність реалізації реформи діджиталізації в сфері обігу лікарських засобів в Україні. За результатами проведення реєстраційної діяльності у сфері обігу лікарських засобів централь- ний орган виконавчої влади, який безпосередньо формує та забезпечує реалізацію державної політики у сфері обігу лікарських засобів (Державний експертний центр, Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками) та центральний орган виконавчої влади, який формує та забезпечує реалі- зацію державної політики загалом у сфері охорони здоров’я (Міністерство охорони здоров’я України), формують та забезпечують: а) процедуру проведення експертизи та реєстрації перереєстрації лікар- ських засобів; б) ведення державних реєстрів лікарських засобів; в) надання інформації з реєстрів заці- кавленим особам. Наголошено на необхідності існування архівного сховища для інформації, що оброблюється, зберігаєть- ся та накопичується в процесі електронного переформатування.