ІСТОРИЧНІ АСПЕКТИ СТВОРЕННЯ І ЗАСТОСУВАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЇХ ПРАВОВА ОХОРОНА В УКРАЇНІ - Заневська, І. В. (Київський часопис права, 2023)
Одним із основаних напрямів розвитку України є набуття статусу розвиненої держави із ринковою економікою. Тому у наш час важливо враховувати переваги вільної торгівлі, а також особливості міжнародної системи правового регулювання її задля вдосконалення національної законодавчої бази. Науково-технічний прогрес набуває значущості у контексті розвитку практично усіх сфер життєдіяльності суспільства. Сьогодні важливими напрямами для створення сприятливого технічного, економічного, соціального клімату є система нормативного регулювання тих відносин, що стосуються винахідництва. Адже побудова її сприятиме формуванню конкурентоспроможності країни у контексті швидкої глобалізації і міжнародного співробітництва. Варто зазначити, що одним із міжнародних договорів, які підписуються при вступі будь-якої країни до СОТ, є угода TRIPS, що встановлює відповідні стандарти у галузі прав на об’єкти інтелектуальної власності та зобов’язує країни COT забезпечувати патентну охорону цих продуктів і їх виробничих процесів на термін 20 і більше років. Зазначені стандарти стосуються, зокрема, і лікарських засобів. Сьогодні в сфері фармацевтики спостерігається протистояння інтересів виробників лікарських засобів, які вкладають кошти у їх розробку та впровадження через право інтелектуальної власності і споживачів, що зацікавлені у доступі до ліків, у їх ефективності і безпечності для життя й здоров’я. Тому в інтересах суспільства, регулювання інтелектуальної власності щодо лікарських засобів зазнає відповідного законодавчого втручання й обмеження. Мета статті – дослідження історичних аспектів правового регулювання створення і застосування лікарських засобів в Україні, що повинно враховувати поєднання приватноправових та публічних підходів, забезпечуючи необхідні умови для регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності щодо лікарських засобів.