ОБ’ЄКТ КРИМІНАЛЬНИХ ПРАВОПОРУШЕНЬ, ЩО ВЧИНЯЮТЬСЯ НЕПОВНОЛІТНІМИ У СФЕРІ НЕЗАКОННОГО ОБІГУ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ, ПСИХОТРОПНИХ РЕЧОВИН, ЇХ АНАЛОГІВ ТА ПРЕКУРСОРІВ - Яковлєва, С. В. (Київський часопис права, 2022)
Стаття містить аналіз наукових досліджень проблем визначення об’єкта кримінальних право-порушень, що вчиняються неповнолітніми у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропнихречовин, їх аналогів та прекурсорів. Авторка приділила увагу дискусійним питанням визначення об’єктакримінального правопорушення, що є актуальними в теорії кримінального права України та вказала, щоціннісна концепція об’єкта кримінального правопорушення є найбільш оптимальною і дозволяє повно змо-делювати об’єкт злочинів проти здоров’я населення.У науковій статті проаналізовані проблеми визначення родового, видового та безпосереднього об’єктакримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їханалогів і прекурсорів. Відзначено, що визначення безпосереднього об’єкта вказаних кримінальних право-порушень, що вчиняються із залученням неповнолітнього, має свою специфіку, адже він стосується кримі-нально-правової охорони прав і законних інтересів неповнолітніх осіб.Підкреслено, що терміни «здоров’я особи» та «здоров’я населення» варто відмежовувати. В основутакого відмежування покладено не тільки кількісні показники, а й змістовні. Адже особливістю поняття«здоров’я населення» є те, що воно спирається не тільки на медичні характеристики, а й більшою мірою насоціальні його компоненти.Відзначається, що основним безпосереднім об’єктом кримінальних правопорушень, що вчиняютьсянеповнолітніми у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та пре-курсорів, є здоров’я населення як врегульована нормами права сукупність суспільних відносин, що забезпе-чують певний ступінь фізичного, психічного і психологічного благополуччя невизначеного кола осіб. Окрімтого, варто виділити додатковий безпосередній об’єкт, який в окремих кваліфікованих (особливо кваліфіко-ваних) складах виступає обов’язковим – інтереси неповнолітніх, умови нормального розвитку і правильногоморального виховання неповнолітніх, громадський порядок тощо.