КРИМІНОЛОГІЧНА ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ ЗЛОЧИНЦЯ, ЩО ВЧИНЯЄ ШАХРАЙСТВО В СКЛАДІ ОРГАНІЗОВАНОЇ ГРУПИ - Недзельська, Г. В. (Київський часопис права, 2022)
Кризові явища в економіці визначили нарощування в суспільстві криміногенного потенціа-лу. Поляризація рівня життя, зникнення моральних норм, що здавалися непорушними, виникнення нових,часом діаметрально протилежних моральних цінностей і життєвих орієнтирів – усе це породило винятковускладність кримінальної ситуації в Україні. Також спостерігається тенденція до значних якісних змін самоїзлочинності. Зокрема, на перші позиції виходять корисливі злочини, до яких належить шахрайство.Шахрайство набуває все більш витончених форм, пристосовуючись до нових суспільно-економічнихвідносин, використовуючи недоліки правового регулювання економічних процесів і прорахунки в роботіправоохоронних органів. Будучи переважно латентним злочином, становить складність як теоретичногойого роз’яснення, так практичного притягнення винних до відповідальності. Ситуація посилюється щей тим, що шахраї об’єднуються в добре організовані злочинні групи, які, своєю чергою, входять до зло-чинних спільнот.Розглядаються актуальні питання, що стосуються особи злочинця, які не лише засновані на статистичнихданих, а й підкріплюються відомостями, отриманими під час вивчення кримінальних проваджень, проведе-ного опитування та інтерв’ювання. У науковий обіг уводиться авторська типологія особистості, що вчиняєшахрайство в складі організованої групи.Типологія спирається на виявлення подібності й відмінності досліджуваних об’єктів, прагне відобразитиїх будову, виявити їх закономірності. При побудові типології, на відміну від класифікації, не потрібно виді-ляти всі без винятку типи, складові частини пізнаваного об’єкта. Типологія більшою мірою, ніж класифіка-ція, дає змогу зрозуміти причини злочинної поведінки, забезпечує наукове пояснення різних явищ.Практичне значення вивчення типологічних характеристик особистості, що вчиняє шахрайство в складіорганізованої групи, полягає в тому, що воно дає змогу розкрити природу, причини, закономірності заро-дження й розвитку поведінки цього типу особистості та залежно від типологічних особливостей конкретнихосіб, їх належності до певної моделі прогнозувати злочинну поведінку й диференційовано будувати профі-лактичну роботу.Варто зазначити, що типологія особистості, що вчиняє шахрайство в складі організованої групи, можебути побудована на різних ознаках і критеріях. У статті зупинимо свою увагу на тих, які найповніше харак-теризують особистість, що вчиняє шахрайство в складі організованої групи.