ПОНЯТТЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВІЗАЦІЇ У СФЕРІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Чорний, С. В. (Київський часопис права, 2022)
У статті автором наведено поняття та визначені перспективи розвитку цифровізації У сферіпублічного управління в Україні.Відзначено, що цифровізація має на меті не автоматизацію процесу діяльності, а зміну самого продукту,характеру та сутності системи діяльності, взаємодії, що кардинально відрізняє даний термін від автомати-зації. Автоматизація має на меті покращення певної діяльності завдяки технічним можливостям, що змінюєспосіб ведення справи. Водночас автоматизація сьогодні забуває нових характеристик, що з’єднує її потрохиіз цифровізацією.Автором запропоновано розуміти цифровізацію як системний метод, що ґрунтується на загальній авто-матизації та реалізується шляхом запровадження цифрових технологій у роботу підприємств, установ такомпаній, з метою пришвидшення взаємообміну, надання сервісних послуг, захищення інформації, доступ-ності до ресурсів та, головне, підвищення ефективності їхньої роботи.Визначено, що цифровізація публічної адміністрації передбачає застосування стратегічних технологійпублічного адміністрування, як-от: упровадження «цифрового» робочого місця; публічна адміністраціяпотребує нових методів виявлення та розуміння потреб і бажань громадян; використання соціальних мережта комунікацій для їхнього активного залучення до політичних процесів; забезпечення можливості грома-дянам долучатися на їхніх власних умовах; підтримка персоналізації тощо; доступ до інформаційних баз якінструменту оцінки та контролю роботи влади та держави; штучний інтелект не обмежений у сприйняттідекількома показниками, допомагає обробляти тисячі параметрів і обирати оптимальні рішення; електро-нна ідентифікація громадян (е-ID); державні установи орієнтовані на одночасне поліпшення якості послуг,оптимізацію кількості службовців та зменшення витрат; це технологія розподіленої однорангової мережізагального користування, що може зберігати інформацію про транзакції (правочини) на постійній основіі без можливості її зміни, яка захищена криптографічними засобами, має назву «блокчейн»; використання«великих даних»; застосування публічною адміністрацією технологій «розумні» машини та засоби.