ОСОБЛИВОСТІ НОРМАТИВНО-ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СЛУЖБОВОЇ ДИСЦИПЛІНИ В ОРГАНАХ ТА УСТАНОВАХ ДЕРЖАВНОЇ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ - Залуговська, Г. П. (Київський часопис права, 2022)
Статтю присвячено дослідженню правового регулювання службової дисципліни в органах таустановах Державної кримінально-виконавчої служби України (далі – ДКВС України).Проаналізовано нормативне визначення понять «службова дисципліна» і «трудова дисципліна», роз-глянуто їхні складники, здійснено порівняльний аналіз особливостей правового забезпечення дотриманнявимог Конституції України, законів України, підзаконних нормативно-правових актів, виконання службовихі трудових обов’язків для різних категорій персоналу ДКВС України.Завдяки аналізу чинного законодавства виявлено характерні особливості правового регулювання службо-вої дисципліни в органах та установах ДКВС України, зумовлені поділом персоналу на 3 категорії, а такожїхньою галузевою приналежністю, завдяки чому надмірна кількість нормативно-правових актів, прийнятихіз великими часовими проміжками, здійснює правове забезпечення службової дисципліни в органах та уста-новах ДКВС України.Зосереджено увагу на тому, що розгалуженість нормативно-правового регулювання службової дисци-пліни персоналу ДКВС України зумовлена різновидами державної служби, яку проходить персонал ДКВСУкраїни, завдяки чому законодавець дає декілька визначень службової дисципліни. Проте жодне з них, нанашу думку, повною мірою не розкриває цього поняття. Завдяки дослідженню складників службової дис-ципліни, визначених нормативно-правовими актами, та беручи до уваги соціальний аспект роботи у ДКВСУкраїни, запропоновано авторське визначення службової дисципліни в органах та установах ДКВС України.У статті розкрито значення правового забезпечення службової дисципліни в органах та установах ДКВСУкраїни для функціонування державних органів виконавчої влади, визначено його як пріоритетний напрямзабезпечення якості функціонування ДКВС України і Міністерства юстиції України.Унаслідок проведеного дослідження виявлено, що правове регулювання забезпечення дисципліни персо-налу ДКВС України здійснюється в межах двох галузей права: адміністративного і трудового.Виявлено складники системи правового регулювання службової дисципліни в органах та установахДКВС України. Обґрунтовано необхідність внесення змін до системи правового регулювання службовоїдисципліни в органах та установах ДКВС України шляхом оновлення положень Кодексу законів про працюу частині забезпечення трудової дисципліни персоналу ДКВС України та розробленням і прийняттям ЗаконуУкраїни «Про Дисциплінарний статут ДКВС України» одночасно із фактичною реалізацією забезпеченняслужбової дисципліни шляхом стимулювання заходами заохочення.