ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ ЗАХИСТУ КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ ПІД ЧАС ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ЗАГАЛЬНИХ ЗБОРІВ АКЦІОНЕРІВ - Стригунов, О. М.; Стригунов, О. М.; Стригунов, О. М. (Київський часопис права, 2022)
Цю наукову статтю присвячено проблемним питанням обсягу та реалізації права на захисткорпоративних прав акціонерів – власників простих і привілейованих акцій, що виникають під час оскар-ження рішень загальних зборів членів акціонерних товариств. З’ясовано ступінь участі загальних зборівакціонерного товариства та його акціонерів в управлінні компанією, зокрема у прямому управлінні. Авто-ром досліджено наявні в Україні способи захисту акціонерами своєї власності та законодавчий механізмзахисту корпоративних прав власників акцій під час оскарження рішень загальних зборів акціонерних това-риств, установлено наявні в них недоліки і прорахунки, а також прогалини у правовому регулюванні зазна-чених питань.Наведено нормативно-правові джерела, що регулюють механізм захисту прав акціонерів, а також судовупрактику із корпоративних спорів, зокрема законодавчо визначену перспективу розгляду судами скарг акці-онерів на рішення загальних зборів товариства.Досліджено дотримання Конституційних принципів непорушності права приватної власності, рівностівсіх власників перед законом, права володіти, користуватись і розпоряджатися своєю власністю, заборонипротиправного позбавлення права власності, а також права будь-якими, не забороненими законом засобамизахищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань у нормативно-правових актах, якірегулюють майнові відносини членів акціонерних товариств-власників акцій, а також у судовій практиціу справах зазначеної категорії.Зазначено наявні невідповідності підстав для подання акціонером скарги на рішення загальних зборівпідставам, наявним у суді, для задоволення такої скарги відповідним судовим рішенням.Вивчено стан та якість врегулювання нормативно-правовими актами механізму захисту охоронюванихзаконом інтересів акціонера.Акцентовано увагу на необхідності вдосконалення правового регулювання захисту корпоративних правакціонерів. Розроблено та обґрунтовано внесення змін (запропоновано нову редакцію) до статті 50 ЗаконуУкраїни «Про акціонерні товариства» з метою усунення недоліків нормативно-правового регулювання і роз-ширення прав корпоративного власника (акціонера) на захист порушених прав та охоронюваних закономінтересів.