ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНСТИТУТІВ СПІЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - Полякова, І. В. (Київський часопис права, 2026)
У статті проведено всебічний науковий аналіз правової природи, класифікаційних ознак та тенденцій розвитку інститутів спільного інвестування (ІСІ) в Україні. У змісті розкрито чинну законодавчу базу, зокрема Закон України «Про інститути спільного інвестування», та здійснено порівняння розуміння даної категорії з доктринальними підходами провідних правників. Обґрунтовано доцільність розмежування ІСІ інституційного типу (корпоративні інвестиційні фонди – КІФ) та договірного типу (пайові інвестиційні фонди – ПІФ), що не мають статусу юридичної особи. Окрему увагу приділено практичному аспекту функціонування ринку капіталу в Україні. Досліджено роль ІСІ як надійних фінансових посередників та інструментів диверсифікації ризиків для роздрібних інвесторів. На основі аналітичних даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку за IV квартал 2025 року виявлено стійку тенденцію до домінування КІФ на вітчизняному ринку, що пояснюється вищим рівнем корпоративного контролю. Додатково підкреслено роль ІСІ як ключових фінансових посередників, що забезпечують диверсифікацію ризиків для дрібних (роздрібних) інвесторів через об’єднання капіталів для реалізації масштабних проектів. Значну частину роботи присвячено аналізу досвіду Європейського Союзу. Розглянуто специфіку наднаціонального регулювання таких інститутів, як UCITS (інститути спільного інвестування в цінні папери) та AIFM (менеджери альтернативних інвестиційних фондів). Окремо виділено європейські механізми захисту прав роздрібних інвесторів, зокрема через впровадження «ключових інформаційних документів» (KID) згідно з Регламентом № 1286/2014. У контексті майбутньої реформи проаналізовано положення законопроекту № 13246 «Про інвестиційні фонди», який пропонує концептуально нову модель: поділ на публічні та альтернативні фонди, впровадження інституту кастодіальних установ та адаптацію термінології до Директив ЄС. Автор доводить, що інтеграція цих норм є критично важливою для залучення довгострокового фінансування в інфраструктурні проекти та забезпечення фінансової стабільності України в період повоєнного відновлення.