ЩОДО МЕТОДОЛОГІЇ ДОСЛІДЖЕННЯ МОДЕРНІЗАЦІЇ ДЕРЖАВИ В ПРОЦЕСІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Макаров, І. М. (Київський часопис права, 2026)
Стаття присвячена комплексному осмисленню методологічних засад дослідження модернізації держави в умовах цифрової трансформації як багатовимірного соціально-правового процесу. У центрі уваги перебуває формування цілісної методологічної рамки, здатної забезпечити адекватний аналіз змін, що відбуваються у структурі, функціях та ціннісних орієнтирах держави під впливом інформаційно-комунікаційних технологій. У статті досліджуються методологічні засади аналізу модернізації держави в умовах цифрової трансформації як комплексного соціально-правового явища. Обґрунтовано, що цифровізація виходить за межі суто технологічних змін і зумовлює трансформацію інституційних, функціональних та ціннісних характеристик держави. У зв’язку з цим актуалізується необхідність формування цілісної методології, здатної забезпечити адекватне наукове осмислення цих процесів. Розкрито зміст методології юридичної науки у вузькому та широкому аспектах, а також обґрунтовано доцільність їх поєднання в межах інтегративного праворозуміння. Визначено систему класичних і некласичних принципів дослідження, що забезпечують об’єктивність, логічну узгодженість і багатовимірність аналізу цифрових трансформацій. Окреслено основні методологічні підходи: системно-структурний, діяльнісний, аксіологічний, комунікативний і технологічний, як концептуальні орієнтири пізнання модернізації держави. Особливу увагу приділено класифікації методів юридичної науки, які згруповано на загальні, загальнонаукові, міждисциплінарні та спеціально-юридичні, що дозволяє забезпечити комплексний характер дослідження. Зроблено висновок про необхідність формування інтегративної методологічної моделі, яка поєднує різні рівні та інструменти наукового пізнання і відповідає сучасним викликам інформаційного суспільства.