ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ РІШЕНЬ МІЖНАРОДНИХ ТРИБУНАЛІВ У НАЦІОНАЛЬНІ ПРАВОВІ СИСТЕМИ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Аванесян , Г. М.; Лісний , І. А.; Коваленко , В. Ф. (Київський часопис права, 2026)
Статтю присвячено дослідженню теоретико-правових аспектів імплементації рішень міжнародних трибуналів у національні правові системи держав. Актуальність обраної теми зумовлена посиленням ролі міжнародного судочинства в умовах глобалізації, зростанням значення міжнародно-правових стандартів у сфері прав людини, міжнародної безпеки та верховенства права, а також необхідністю забезпечення ефективної взаємодії між міжнародним і національним правопорядками. У статті проаналізовано правову природу рішень міжнародних трибуналів, з’ясовано їх місце в системі джерел права та визначено основні теоретичні підходи до розуміння механізмів їх імплементації на національному рівні. Особливу увагу приділено співвідношенню принципів державного суверенітету та міжнародних зобов’язань держав, а також ролі конституційних норм у забезпеченні виконання рішень міжнародних судових органів. Обґрунтовано, що імплементація рішень міжнародних трибуналів не зводиться виключно до формального виконання міжнародних зобов’язань, а виступає складним правовим процесом, який впливає на трансформацію національного законодавства, правозастосовної практики та правосвідомості. Доведено, що ефективність такого впливу значною мірою залежить від рівня інтегрованості міжнародного права в національну правову систему та від наявності дієвих внутрішньодержавних механізмів реалізації міжнародних рішень. Зроблено висновок, що імплементація рішень міжнародних трибуналів є важливим чинником розвитку сучасних правових систем і потребує подальшого теоретичного осмислення в межах теорії держави і права та міжнародного права.