СПЛАТА СУДОВОГО ЗБОРУ ЗА ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ, ПРИЙНЯТИХ НА ПІДСТАВІ ВИКОНАВЧОГО НАПИСУ НОТАРІУСА ЗА КРЕДИТНИМИ ДОГОВОРАМИ: ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ - Андрусів , Л. М.; Припхан, І. І. (Київський часопис права, 2022)
Анотація. У статті проаналізовано чинне законодавство, а також досліджено актуальну судову практикущодо сплати судового збору за оскарження рішень виконавців, прийнятих на підставі виконавчого написунотаріуса. Розглянуто процедурні аспекти відкриття виконавчого провадження і вчинення першочерговихвиконавчих дій. Наголошено на тому, що виконавець зобов`язаний здійснювати заходи примусового вико-нання рішень у спосіб та у порядку, встановлені виконавчим документом і законодавством. Установленоключові рішення Верховного Суду, які окреслюють спрямованість практики судів першої та апеляційноїінстанцій щодо сплати судового збору за оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної вико-навчої служби, вчинених на підставі виконавчого напису нотаріуса. Зроблено висновок, що оскарженнярішень та дій виконавця може допомогти захистити права боржника, зокрема у випадках відкриття вико-навчого провадження виконавцем поза межами округу своєї діяльності, накладення арешту на зарплатнийі пенсійний рахунки, відмови у закритті провадження через невнесення виконавчого збору, відмови повер-тати безпідставно списані кошти тощо. Остання судова практика щодо сплати судового збору за оскаржен-ня рішень, дій чи бездіяльності органів державної виконавчої служби, вчинених на підставі виконавчогонапису нотаріуса за кредитними договорами, явно не на користь громадян. Такі позови суд першої інстанціїчасто залишає без руху та зобов’язує сплатити судовий збір. Зрозуміло, щоб не гаяти час та убезпечити себевід повернення набутого на підставі виконавчого напису нотаріуса і відчуженого виконавцями майна, вартотакий судовий збір все ж сплатити. Водночас у разі задоволення адміністративного позову повністю судо-вий збір стягується з відповідача, у разі часткового задоволення позову – пропорційно до задоволеної чивідхиленої частини вимоги із відповідача та позивача відповідно. Для повернення стягненого за виконавчимнаписом нотаріуса майна потрібно комплексно вирішувати правову ситуацію, що склалася, а саме оскаржу-вати рішення, дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби і доводити незаконність учиненнявиконавчого напису нотаріусом.