ЗАВДАННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ З ПИТАНЬ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ЗАХИСТУ СПОЖИВАЧІВ: ЗМІСТ І СУТНІСТЬ - Дмитренко , В. І. (Київський часопис права, 2026)
У статті детально проаналізовано зміст і сутність завдань Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, що дало змогу автору виокремити їх загальні ознаки, зокрема: – комплексний міжгалузевий характер, який пояснюється багатоманітністю сфер і галузь у яких дана служба реалізує поставлені перед нею завдання (ветеринарна медицина, безпечність харчових продук- тів, санітарне законодавство, карантин і захист рослин, ринковий і метрологічний нагляд, захист прав споживачів тощо); – пріоритет публічних інтересів, оскільки всі завдання перш за все спрямовані на охорону та захист суспільних цінностей як от здоров’я населення, безпечність продукції, права споживачів і. т. д.; – легальне закріплення всього спектру завдань Державної служби України з питань безпечності хар- чових продуктів та захисту споживачів, включаючи їх деталізацію в різних законах і підзаконних норма- тивно-правових актах без дискреції у ключових питаннях; – більшість із завдань реалізуються шляхом здійснення контрольно-наглядової діяльності, яка є час- тиною реалізації державної політики в сферах віднесених до компетенції Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів; – мають профілактичний характер, оскільки вони спрямовані на попередження шкоди життю та здоров’ю населення, його економічним інтересам, довкіллю і. т. п.; – обумовлюються тріадою основних функцій Державної служби України з питань безпечності харчо- вих продуктів та захисту споживачів ‒ дозвільних, реєстраційних і сервісних, адже реалізація державної політики не обмежується контрольно-наглядовою діяльністю та встановленням заборон, вона надає і сервісні послуги з сертифікації, реєстрації, ведення державних реєстрів, видачі дозволів і свідоцтв (зокрема у сферах насінництва, ідентифікації тварин, реєстрації потужностей агропромислового комп- лексу).