ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ (ВІД КИЇВСЬКОЇ РУСІ ДО ПЕРІОДУ НЕЗАЛЕЖНОСТІ) - Бондаренко , І. М.; Кобильнік , Д. А. (Київський часопис права, 2026)
Пoдаткoва система – ключовий елемент економічної та фінансової системи будь-якої країни, адже саме податки є основою формування й наповнення державного бюджету, забезпечуючи фінансову стабільність країни. Подaтки є гарантом виконання соціально-економічних функцій країни. Осмислення процесу формування податкової системи дає змогу зрозуміти, які рішення були успішними, а які потребують доопрацювання, що допомагає уникати помилок минулого під час проведення сучасних податкових реформ. Через запровадження державних реформ, які охоплюють широкий спектр сфер суспільства, виникнення економічних викликів для України важливим є розуміння історичних етапів становлення податкової системи. На процес формування податкової системи України вплинуло багато складних історичних процесів, пов’язаних зі змінами форм державності, соціально-економічних умов і політичних режимів. Історичне підґрунтя етапів становлення податкової системи України охоплює тривалий період розвитку оподаткування – від перших форм збору данини й повинностей до створення сучасної системи податків і зборів незалежної суверенної України. Кожен історичний етап залишив свій відбиток на механізмах оподаткування, принципах формування доходів бюджету та взаємовідносинах між державою і платниками податків. Вивчення історичних передумов розвитку податкової системи дає змогу глибше зрозуміти логіку сучасних податкових реформ, оцінити їхню ефективність і визначити напрями подальшого вдосконалення податкової політики України. Дослідження питання історії становлення податкової системи України допомагає з’ясувати закономірності розвитку оподаткування, оцінити ефективність проведених реформ і визначити напрями подальшого вдосконалення податкової політики. Історичний ретро-екскурс надає можливість неупередженого аналізу й розуміння етапів становлення податкової системи України, осмислення негативних тенденцій, що зумовлювали неефективність механізмів оподаткування та контролю за сплатою податків і зборів.