JUS LIMITIS КОРДОННЕ (ПРИКОРДОННЕ) ПРАВО В СИСТЕМІ ПРАВА УКРАЇНИ: ЩОДО ПОСТАНОВКИ ПРОБЛЕМИ - Крижановський, А. Ф.; Матвєєв, О. В. (Київський часопис права, 2022)
Анотація. Стаття має на меті постановку й обґрунтування назви корпусу правових норм, які регулю-ють правовий режим державного кордону як кордонного (прикордонного) права, а також дослідження йогоознак, які дають підстави для визнання кордонного (прикордонного) права окремою комплексною галуззюправа України.Використовувана в сучасних умовах термінологія у сфері охорони державних кордонів (прикордонник,прикордонне законодавство, прикордонні органи тощо), утворена за допомогою кореня «прикордон», отри-мує відволікаюче непряме смислове навантаження, яке акцентує всі позначувані нею явища як такі, щомають місце «при кордоні». Насправді ж ці процеси локалізуються, здійснюються, проходять саме «на кор-доні». У мовах західних сусідів (польська, румунська, чеська, німецька тощо) ця термінологія утворюєть-ся від кореня «кордон». За таким же принципом установлено назву органу охорони кордонів УкраїнськоїНародної Республіки – Окремого корпусу кордонної охорони УНР. У статті автори користуються експери-ментальним терміном «кордонне право».Виходячи за рамки «класичного» підходу до конструювання внутрішньої структури системи права (виді-лення галузей та інститутів права за предметом і методом правового регулювання), автори вдаються до вжеапробованого вітчизняними науковцями використання правового режиму як системоутворюючої категоріїщодо спільностей правових норм, які характеризуються багатопредметністю регульованих ними суспільнихвідносин. Висновок щодо визнання кордонного права комплексною галуззю права України ґрунтується натому, що у сфері правового регулювання відносин щодо правового статусу й охорони державного кордонуутворилася відносно відокремлена спільність правових норм, ядро яких становить Конституція й органічнізакони, а також чинне законодавство. Особливої самобутності кордонне право набуває завдяки утверджен-ню в ньому комплексного правового режиму, який поєднує правові режими кількох галузей права – адміні-стративного, військового права, міжнародного права та оперативно-розшукової діяльності.